Home

Nieuws 7 reacties

Landschapsorganisaties willen grond Reestdal kopen

Assen - Het Reestdal verdroogt volgens Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Om hier iets aan te doen willen beide organisaties gronden langs de beek aankopen. Pas als dit land in bezit is van één van beide organisaties, kan de waterstand worden verhoogd.

Sinds jaar en dag gaan natuur, landschap en landbouw hand in hand in het Reestdal, stellen Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Toch blijkt de invloed van de moderne landbouw de balans in het gebied te verstoren. Het voor de landbouw noodzakelijke lage waterpeil heeft grote gevolgen voor natuur en landschap. Met name in de zomer vormt het lagere peil een bedreiging voor de kenmerkende hooilandjes met onder meer de gele dotterbloem en het moeraskartelblad.
Pas als de waterstand kan worden verhoogd, krijgen zeldzame water- en moerasplanten en -dieren weer een kans om te leven in het Reestdal. Om dit te realiseren hebben beide organisaties het Reestfonds opgericht. Met het Reestfonds kunnen Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap gronden verwerven zodra deze te koop komen. Iedereen kan bijdragen aan het Reestfonds. De gift is aftrekbaar van de belasting, laten de landschapsorganisaties weten.

Laatste reacties

 • alco1

  De landbouw verstoord het evenwicht in de natuur.
  Het lijkt me meer dat natuur het evenwicht in de landbouw verstoord. Dus laten we er maar weer landbouw grond van maken van dat Reestdal.

 • Elevage

  we slaan weer door hier: alle boeren wegwezen .......................

 • koestal

  wat een onzin ,het Reestdal verdroogt

 • trekker123

  Daar moet een aannemer naar toe met rupskranen en dumpers om te redden wat er nog te redden valt. Meer ruimte voor de rivieren omdat we voorbereid moeten zijn op steeds meer wateroverlast. Kunnen ze dat water niet naar Drenthe laten lopen om de verdroging tegen te gaan?

 • agratax2

  trekker123. water naar Drenthe zal moeilijk gaan. Water stroomt heel slecht tegen de bult op. Het probleem is nl. dat het water via de Reest de bult af loopt.

 • trekker123

  Volgens mij kunnen onze politieke leiders het water ook wel gewoon omhoog laten stromen. Levert hele mooie natuur op.

 • beeldman
  Panellid

  Één droge zomer en we hebben weer een argument om de gronden maar weer aan de landbouw te onttrekken. Gaan we in het Reestdal straks het zomerpeil verhogen terwijl op andere plaatsen waterberging moet worden gecreëerd mede door andere landbouwgrond te gebruiken. Zal wel kloppen, maar klinkt niet goed......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.