Home

Nieuws 2017 x bekeken 3 reacties

LTO wil geen dure grond uit productie nemen

Den Haag – De vergroening van het nieuwe Europese landbouwbeleid mag niet leiden tot het braak leggen van akkerbouwgrond. Volgens LTO Akkerbouw is dure grond ongebruikt laten niet aan de samenleving uit te leggen en zijn duurzaamheidscertificaten een prima alternatief.

“De strijd tegen honger is wereldwijd en er moet de komende decennia veel meer voedsel geproduceerd worden. Als we dan hier goede landbouwgrond braak laten liggen, is dat de wereld op zijn kop”, aldus voorzitter Jaap Haanstra van LTO Akkerbouw. Haanstra doet namens LTO Nederland een beroep op staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) en de Tweede Kamer om de uitvoering van zogenoemde Ecologische focusgebieden (ook wel natuurbraak genoemd) zo aan te pakken dat geen grond braak komt te liggen. De natuurbraak is een van de vergroeningsmaatregelen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Op 5 procent van het areaal bouwland mag dan geen gewas verbouwd worden en moet de grond een ecologische focus hebben, bijvoorbeeld als akkerrand, heg of houtwal.

LTO wil wel vergroening van de productieve landbouw, maar dan via de zogenoemde duurzaamheidscertificaten. “Die liggen al klaar in de praktijk om mee aan de slag te gaan en dat is een veel betere oplossing”, volgens Haanstra. De VVAK-certificaten in de akkerbouw hebben onder meer betrekking op bodem, gewasbescherming, precisielandbouw, bemesting en flora en fauna volgens LTO.

De vergroening via ecologische focusgebieden is 'wel heel eenzijdig bij de akkerbouw neergelegd', aldus LTO. De oproep van LTO loopt vooruit op de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB. In november verschijnt een brief van staatssecretaris Dijksma over de uitvoering in Nederland. Dat gaat niet alleen over vergroening, maar ook over het overgangsbeleid van de huidige toeslagrechten naar een nieuwe systeem met een gelijke steun per hectare in 2019.

Laatste reacties

 • jj.lodders1

  Hè, hè, worden we eindelijk wakker, roep ik al een heel jaar.

 • HJ O R

  Dat is een ander geluid dan LTO Salland, want die troggelt samen met het waterschap overal grond van de boeren af om te laten verwilderen.
  Weteringen worden plaatselijk 50 meter breed gemaakt om er brandnetels ,distels en ridderzuring te laten groeien onder het mom van waterberging..
  Bij oudere mensen en mensen die niet al te actief zijn word de grond bovendien mede onder druk van LTO te laag betaald..
  Zo zijn er hier in Salland al enkele honderden hectares goede landbouwgrond verloren gegaan, en is de schatkist voor miljoenen geplunderd.

 • minasblunders1

  Hier is de LTO indertijd ook actief bezig geweest met het mee aanwijzen van toekomstige natuurgebieden. Vervolgens hebben ze zich flink ingespannen om de overheid te verdedigen tegen de boeren. Kennelijk snappen ze bij de LTO niet helemaal wat hun taak is. Walgelijke lui!!

Of registreer je om te kunnen reageren.