Home

Nieuws 1229 x bekeken 1 reactie

LTO en CDA kritisch over begrotingsakkoord

Den Haag – LTO Nederland mist ambitie in het begrotingsakkoord van het kabinet en de oppositiepartijen D66, Christenunie en de SGP.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat vindt het positief dat de zelfstandigenaftrek nu behouden blijft en arbeid goedkoper wordt, maar de heffing op leidingwater die ook de landbouw gaat treffen is wat hem betreft een ‘lelijke stoorzender’.

“Vergroening van het belastingsysteem is op zich prima, maar dan niet op deze manier via een extra heffing die een bepaalde groep zwaarder treft”, aldus Maat. “We missen een grote lijn en visie over het vlot trekken van de economie.”

In een gezamenlijke verklaring van LTO met ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW stellen de drie organisaties dat sinds 2008 het nationaal inkomen niet meer is gegroeid, maar de overheidsuitgaven met tientallen miljarden is gestegen en noemen dat ‘fundamenteel fout’. “De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers”, stellen de drie organisaties vast.

Kamerlid Jaco Geurts, landbouwwoordvoerder van het CDA, stoort zich aan de verdere lastenverhoging die in het akkoord zit: “De accijnsverhogingen op diesel en LPG gaan gewoon door en daar komt nu nog een belastingverhoging op leidingwater bij zeg ik vooral richting VVD, Christenunie en SGP.” Volgens Geurts is daarbij onvoldoende gerealiseerd dat deze verhoging veel grotere effecten heeft op landbouwbedrijven dan op gezinnen, "juist ook als ze uit oogpunt van voedselveiligheid hebben gekozen voor het gebruik van leidingwater".

Afgelopen vrijdag sloten de regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord met D66, Christenunie en SGP over aanpassingen in de begroting voor 2014. Dat was nodig om ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen voor de begroting. In eerste instantie zijn ook gesprekken gevoerd met CDA en Groenlinks.

Eén reactie

  • alco1

    Alle zgn. oplossingen zijn van tijdelijke aard. Lastenverzwaring veroorzaakt verminderde koopkracht aan de andere kant. Het zijn noodgrepen in het begrotings tekort, maar doen niets aan het oplossen van de crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.