Home

Nieuws 3347 x bekeken 1 reactie

Korting directe betalingen 2,5 procent

Brussel – De generieke korting op de directe betalingen uit het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt verlaagd van 4 naar 2,45 procent. Dat stelt de Europese Commissie voor.

Het voorstel volgt op een meevaller in het beschikbare budget. Eerder ging de Commissie er vanuit dat er een tekort van 1,47 miljard euro zou zijn om alle boeren hun volledige toeslagrechten uit te betalen. Dit tekort is nu bijgesteld naar 903 miljoen euro. Hierdoor kan de generieke korting worden verlaagd naar 2,45 procent.
De Europese lidstaten moeten nog goedkeuring geven aan het voorstel van de Europese Commissie. “Als de lidstaten het  voorstel niet voor 1 december van dit jaar goedkeuren, moeten we vasthouden aan de korting van 4 procent”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

De meevaller op de begroting is onder andere het gevolg van de situatie op de agrarische markten. Er is minder geld nodig voor marktmaatregelen dan vooraf begroot. Dit levert 236 miljoen euro op. Daarnaast zijn de toegewezen ontvangsten aanzienlijk hoger dan gedacht.

Vorige week maakte de Commissie al bekend dat de generieke korting verlaagd zou worden van 5 naar 4 procent omdat de ondergrens voor boeren die gekort worden wordt verlaagd van 5.000 naar 2.000 euro. Door deze maatregel worden kleinere boeren, die tussen de 2.000 en 5.000 euro steun krijgen, ook generiek gekort. Zij zouden eerder vrijgesteld blijven van de korting.

Eén reactie

  • koestal

    leuker kunnen ze het niet maken

Of registreer je om te kunnen reageren.