Home

Nieuws 7 reacties

ING: vooruitzichten vleesindustrie matig

Amsterdam - De economische perspectieven voor de Nederlandse vleesverwerkende industrie zijn matig. Dat stelt ING-bank in zijn overzicht van de stand van zaken in de verschillende onderdelen van de Nederlandse voedingsindustrie.

De ING-bank ziet vooral een bedreiging in de groeiende belangstelling voor in eigen land geproduceerd vlees (local-for-local) in de twee belangrijkste afzetmarkten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK).

In 2007 vormden het VK en Duitsland de belangrijkste afzetmarkten voor de Nederlandse vleesindustrie. Het VK was goed voor 23 procent van de totale export van 5,5 miljard euro en Duitsland nam 19 procent voor zijn rekening. Anno 2012 is Duitsland goed voor 21 procent op een totale export van 7,2 miljard euro. Het VK neemt 17 procent voor zijn rekening. ING verwacht dat ook Duitsland de komende jaren minder zal importeren uit Nederland. Die local-for-local trend is in Duitsland versterkt door het paardenvleesschandaal van begin dit jaar.

In Nederland is er juist geen sprake van zo'n trend. De ING noemt ook dat een bedreiging voor de Nederlandse vleesindustrie en wijst in dit verband op de afspraken die de EU heeft gemaakt met Oekraïne over importen van pluimveevlees en eieren en komende afspraken met de Noord-Amerikaanse landen. De exportpotentie van de vleesindustrie staat onder druk door de local-for-local trend en op de binnenlandse markt ontstaat meer importconcurrentie waardoor de positie van de sector verder onder druk komt.

De Nederlandse vleesindustrie heeft een aandeel van 17 procent in de totale voedingsindustrie en een productiewaarde van 10 miljard euro. De laatste jaren weet de sector echter alleen productiewaardestijging te realiseren door prijsverhogingen. De volumes dalen, zo stelt de ING. Ook de investeringen blijven met een aandeel van 8 procent (95 miljoen euro) van de totale investeringen in de voedingsindustrie achter bij de omvang van de sector.

Laatste reacties

 • Frenske

  Nog enkele schandalen en de vooruitzichten worden nog matiger.

 • Elevage

  als de retailers nou ook eens meer waarde hechten aan het local-for-local dan blijft de boel echt wel op de rit.
  Maar zolang er hier in Nederland tig eisen gesteld worden aan o.a. dierenwelzijn (lees extra kosten) en dan vervolgens het vlees lekker goedkoop geïmporteerd word uit landen die niet aan al die regels voldoen ( en ook niet te controleren zijn ) haal je de industrie wel lekker onderuit!

 • geelgors

  Wat mij betreft gaat deze meeste corrupte en criminele bedrijfstak zon snel mogelijk kapot

 • bankivahoen

  Heb je cijfers waaruit keihard blijkt dat dit de meest corrupte en criminele bedrijfstak is of duim je nog geelgors@ ? Anders snaveltje toe !

 • somporn

  Meeste corrupte en criminele bedrijfstak,kan me niet voorstellen welke corruptie dingen de veehouder zal doen,laat staan criminele activiteiten.
  Als er schandalen zijn komt het van de verwerkende industrie.

 • koestal

  de retailers bepalen straks de prijs,er zijn nog maar enkele inkopers,de retailers vallen niet onder de regels van de NMA

 • TheoHiddink

  De enige echte oplossing is dat de verschillende sectoren bij onze overheid eisen dat op alle producten ( niet alleen rundvlees) ,een
  duidelijk zichtbaar opschrift met land van herkomst wordt vereist.
  Eventueel aangevuld met regio info.
  Hiermee kan de consument in de winkel zelf kiezen.

  Dat wordt in Duitsland ook heel sterk gedaan met name bij de vers producten.
  Mijn stelling is; als het allemaal merk en naamloos is, telt allen de prijs nog maar !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.