Home

Nieuws 1776 x bekeken 2 reacties

Honger bedreigt 4 miljoen inwoners Madagaskar

Antananarivo – Door misoogsten weten 4 miljoen mensen op het platteland van Madagaskar ’s ochtends niet of ze die dag een normale hoeveelheid eten zullen hebben.

Dat melden de  Wereldvoedselorganisatie FAO en het wereldvoedselprogramma WFP. Nog eens 9,6 miljoen mensen lopen het risico in dezelfde situatie terecht te komen.
De analyse is gebaseerd op een rapport dat is opgesteld na een bezoek aan het Afrikaanse eiland in juni en juli. De oorzaak ligt in een misoogst die deels veroorzaakt is door wervelwinden ontstane overstromingen gevolgd door droogte. Deelnemers aan de missie stelden ook grootschalige vernietiging van akkers door een sprinkhanenplaag vast. De FAO en WFP willen voedselhulp verschaffen en helpen de landbouw op te bouwen.
Het traditioneel armste deel van het land, het zuiden, is het meest getroffen. Om de armoede in het land te illustreren: voor een derde van de huishoudens is het kopen van voedsel de belangrijkste uitgavepost. De huishoudens geven tot 75 procent van hun budget uit aan de aankoop van voeding. Volgens de FAO en WFP kent Madagaskar al jaren een neergaande economie die ertoe bijdraagt dat publieke diensten zeer beperkt functioneren.  
De FAO is samen met de regering van Madagaskar eind september begonnen met een programma dat in drie jaar de terugkerende sprinkhanenplagen moet indammen. Om te beginnen zijn op kosten van de VN-organisatie luchtverkenningen uitgevoerd om vast te stellen waar de grootste sprinkhanenpopulaties zijn.
De aankoop van pesticiden, spuitmachines en andere benodigdheden vindt momenteel plaats.

Laatste reacties

  • koestal

    pesticiden ,dat vindt niet iedereen leuk,maar is hier blijkbaar bitter nodig,zonder pesticiden was er nog veel meer hongersnood op aarde

  • yvonnesss

    Sprinkhanen kun je toch ook eten?
    If you can't beat it, eat it. Weg probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.