Home

Nieuws 1 reactie

Hollande kalmeert veehouders

Clermont-Ferrand – De Franse president François Hollande wil de Europese landbouwsteun in zijn land meer toebedelen aan de veehouderijen.

"In de eerste plaats wil ik bij de verdeling van het nieuwe GLB de veeteelt steunen. Er wordt dan ook bijna een miljard naar die sector overgeheveld. Dat betekent dat veehouders tot 30 procent meer zullen ontvangen."

Dat stelde Hollande in een toespraak tijdens de Sommet de l’élevage bij Clermont-Ferrand, waar hij bij binnenkomst op een fluitconcert werd onthaald. De Franse veehouderij hamert er al maanden op dat de situatie onhoudbaar is en eist daarom meer staatssteun. Met de plannen voor de toewijzing van het nieuwe GLB probeert de regering daaraan in ieder geval iets tegemoet te komen.

Parijs heeft de komende zeven jaar uit de eerste pijler 63,7 miljard aan Europese steun voor de landbouw te verdelen. De regering wil dat rechtvaardiger doen dan in het verleden door het steunbedrag dat iedere boer minimaal ontvangt op te trekken naar 70 procent van het nationale gemiddelde. Op dit moment ligt het gemiddelde in Frankrijk op 268 euro per hectare maar ontvangen sommige boeren tot 350 per hectare en de regering wil dat verschil stapsgewijs terug brengen.

Bovendien wil de regering voor de eerste 52 hectare van elk bedrijf een toeslag op de EU-gelden leggen. De steun aan deze bedrijven moet daarmee over drie jaar goed zijn voor in totaal 20 procent van het beschikbare budget. Daarmee denkt Parijs vooral de kleinere boeren, die veelal in de veehouderij werken, extra te steunen. Achterliggende gedachte is ook dat die boerenbedrijven relatief veel mensen in dienst hebben dus goed zijn voor de werkgelegenheid op het platteland. De boerenkoepel FNSEA, waar de akkerbouw een zware stem in heeft, is fel tegen een dergelijke ‘overtoewijzing’ maar de regering wil het toch doorvoeren. "Dit is een terechte maatregel waarmee we ons doel om de steun beter in evenwicht te brengen in de richting van de veehouderij dichterbij brengen", aldus minister Le Foll van landbouw die de president vergezelde.

Eén reactie

  • alco1

    Frankrijk gaat dus zijn boeren meer steun geven Dit zal daar ook door marktwerking resulteren in lagere basis prijzen, waardoor de boer er daar op den duur dus ook weinig aan die steun heeft. Dit maakt echter het produkt voor de Fransen wel weer concurerend op de internationale markt. Het gevolg zal moeten zijn dat er bij ons ook weer steun bij zal moeten komen. De boer lijkt weer veel krijgen, maar heeft er niets aan. Alleen landsbelang heeft er baat bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.