Home

Nieuws 6184 x bekeken

Grondprijs daalt onder de 50.000 euro

Den Haag – De prijs van landbouwgrond kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 49.800 euro per hectare. Dat is 400 euro minder dan de gemiddelde grondprijs in het eerste kwartaal.

Dit blijkt uit het kwartaalbericht Agrarische grondmarkt van landbouwinstituut LEI, gemaakt in opdracht van belegger ASR Landelijk Vastgoed.

In het Noorden van het land (Bouwhoek en Hogeland, Veenkoloniën en Oldambt en Noordelijk Weidegebied) daalden de grondprijzen in het tweede kwartaal van 2013 met enkele duizenden euro's ten opzichte van het eerste kwartaal. De sterkste daling vond plaats in het landbouwgebied Bouwhoek en Hogeland.

In het Oosten gingen in het Centraal Veehouderijgebied en het Rivierengebied de agrarische grondprijzen in het tweede kwartaal sterk omlaag. Dit terwijl in de IJsselmeerpolders en het Oostelijk Veehouderijgebied de prijzen licht stegen.

De grondprijs in Westelijk Holland is in het tweede kwartaal van 2013 - na de sterke toename in het eerste kwartaal - weer fors gedaald tot 49.000 euro per hectare. In Waterland en Droogmakerijen daalde de prijs in het tweede kwartaal met 6 procent tot 40.000 euro per hectare. In het Hollands/Utrechts Weidegebied ontvingen verkopers eveneens minder voor hun boerenland.

Ook in het Zuiden van het land daalden de grondprijzen. De prijzen in het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied en Zuidwest-Brabant daalden in het tweede kwartaal van 2013 met bijna tien procent tot 55.000 euro per hectare, vergeleken met het eerste kwartaal.  In het Zuidelijk Veehouderijgebied steeg de hectareprijs in het tweede kwartaal met drie procent tot 64.500 euro. In Zuid-Limburg steeg de prijs in de eerste helft van dit jaar fors: van gemiddeld 50.000 euro in 2012 tot 60.000 euro per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.