Home

Nieuws 620 x bekeken

Groei uit Amerikaanse grondprijs

Omaha - De prijzen voor landbouwgrond in de Verenigde Staten (VS) stijgen voor het eerst in drie jaar niet of nauwelijks meer. De oorzaak is de zwakke opbrengstprijzen. Boeren zijn genoopt minder te investeren in landbouwgrond en machines.

Dat meldt Agrimoney.com. In 2011 en 2012 stegen de prijzen van landbouwgrond in de VS 20 tot 30 procent per jaar.

De stagnerende groei hebben economen berekend aan de hand van de landbouwgrondindex samengesteld door economen van Creighton University in staat Nebraska. De index daalde deze maand tot 50,9. Dit is het laagste niveau sinds januari 2010.
Bij een indexcijfer van 50 stagneert de groei. In september noteerde economen nog een indexcijfer van 54. De verwachting is dat de grondprijzen nog verder zullen zakken de komende maanden. Het najaar is de belangrijkste verkoopperiode voor landbouwgrond.

De huurprijs van landbouwgrond zal volgens economen het komend jaar stijgen met 2,5 procent. De afgelopen zes maanden steeg de prijs voor huurgrond nog 9,3 procent.

De markt laat echter een zeer wisselend beeld zien. In een aantal staten zijn de prijzen van landbouwgrond al dalende. In Illinois, Kansas, Nebraska en Noord-Dakota dalen de grondprijzen het scherpst. Maar in Missouri en Iowa - waar de topproductie van mais en soja plaatsvindt - werd vorige week 80 hectare grond verkocht voor 17.600 dollar (€12.861,73) per hectare. Volgens een lokale bank, een recordprijs.

De terugslag in de Amerikaanse landbouw is ook terug te zien in de index voor landbouwmachines. Dat cijfer daalde naar 44,6; het laagste niveau sinds maart 2010. Het cijfer geeft een krimp aan van de markt voor landbouwmachines. Amerikaanse economen verwachten dat de omzet van machines zal dalen en voorraden zullen groeien als boeren daadwerkelijk een pas op de plaats moeten maken door tegenvallende inkomsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.