Home

Nieuws 563 x bekeken

Goede oogst tempert Syngenta's winstverwachting

Basel - Syngenta, 's werelds grootste bedrijf op het gebied van agrochemicaliën, verwacht dit jaar een iets mindere winst per aandeel te halen dan afgelopen jaar.

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend tegelijk met de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters is dat een afzwakking van eerdere verwachtingen, toen werd gesproken van een te verwachten forse winstverbetering. In reactie daalde het aandeel Syngenta aan de beurs van Zürich licht.
Oorzaak is een groter dan verwachte maiszaadoogst in de VS, die leidt tot afschrijvingen op de waarde van de voorraad. Ook pakken valuta-ontwikkelingen nadelig uit voor het bedrijf. De verkoop steeg in het derde kwartaal 11 procent. Over de eerste negen maanden van het jaar stegen de verkopen in waarde vijf procent naar 11,3 miljard dollar (8,5 miljard euro).
In Latijns Amerika is de omzetgroei het sterkst (17 procent), met Brazilië als belangrijkste motor. De groei zit onder meer in niet-selectieve onkruidbestrijders. In Azië en Oceanië zit de groei vooral in fungiciden en insecticiden die daar in toenemende mate geaccepteerd worden. Dichterbij is Turkije een belangrijke groeimarkt voor Syngenta. Ook in Italië steeg de omzet door een groeiend marktaandeel voor producten van Syngenta.
In de VS speelt de angst voor glyfosaat-resistente onkruiden het bedrijf in de kaart. De verkoop van selectieve onkruidmiddelen steeg hierdoor sterk. Nat weer in delen van de USA leidde tot minder gebruik van insecticiden maar tot groei in gebruik van fungiciden.
Op de zadenmarkt was er sterke groei in mais en soja, met name in Brazilië.
Voor de verdere toekomst verwacht CEO Mike Mack dat het bedrijf op koerst blijft richting een omzet van 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) uit de acht belangrijkste gewassen waarop Syngenta zich profileert. De beoogde marges zijn 22 tot 24 procent.
Syngenta heeft wereldwijd 27.000 mensen in dienst verspreid over 90 landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.