Home

Nieuws 791 x bekeken 2 reacties

Geen rijksgeld in volksgezondheidskwestie veehouderij

Utrecht - Het ministerie van VWS gaat niet meebetalen aan maatregelen die in de veehouderij genomen moeten worden ten behoeve van de volksgezondheid.

Directeur-generaal Paul Huijts van VWS zegt dat het principe 'de vervuiler betaalt' ook geldt voor dierziekten die kunnen overspringen op de mens.

Huijts deed zijn uitspraak tijdens een discussie over de ontwikkeling van vaccins tegen ziekten die in de veehoudeij weinig problemen opleveren, maar die voor de volksgezondheid wel van belang zijn, zoals toxoplasmose of Q-koorts

Huijts begrijpt wel dat de veehouderij de kosten uit de keten zal moeten terug halen, maar volgens hem is het niet denkbaar dat er collectieve regelingen komen, waarvoor de staat via het ministerie van VWS  opdraait. Ook als het gaat om ziekten die via huisdieren verspreid worden, moet de last daarvan worden verhaald op de diereigenaren, aldus Huijts. "In sommige landen is het verplicht je hond te vaccineren tegen hondsdolheid. Dat betaal je zelf. Zo raar is dat niet."

Dierenarts en viroloog Ab Osterhaus van Erasmus Medisch Centrum zegt dat oplossingen voor dit soort problemen op Europees niveau moeten worden gevonden, om te voorkomen dat de veehouderij in Nederland met kosten wordt opgezadeld, die de sector in omringende en concurrerende landen niet hoeft te maken.

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  Dit politieke standpunt komt onder druk te staan wanneer de volksgezondheids problemen groot genoeg worden.
  Denk aan de vaccins tijdens de mexicaanse griep.

  Voor beide genoemde ziekten toxoplasmose en Q-koorts hebben de bestaande vaccins grote nadelen. Het onderzoek naar het vaccin tegen toxoplasmose is door de branche zelfs stilgelegd. Het bleek maar een werking tegen Oocysten te hebben van 90%(!). Dit is kennelijk niet voldoende....

  De vraag ging erom of VWS wilde bijdragen aan het onderzoek naar de vaccins. Dit vindt de overheid een taak van de marktpartijen en niet van het ministerie. VWS heeft ook geen uitvoeringstaken waaronder dit zou kunnen vallen.

  Vaccinproducenten zijn steeds meer met haalbare business-cases bezig dan met vaccins te ontwikkelen voor ziekten met grote gezondheidskundige- en epidemiologische impact (lyme).

 • nieuwste

  Voor het kennisplatform veehouderij in oprichting is ook nog geen ministeriële financiering. VWS heeft alleen voor de verkenning tot april 2014 geld beschikbaar gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.