Home

Nieuws 511 x bekeken

Fransen met gestrekt been onderhandelingen in

Parijs – Frankrijk zet actief druk op EU-onderhandelaars die met de VS spreken over een transatlantische handelsdeal.

Op landbouwgebied mag de EU wat de Fransen betreft geen millimeter bewegen op issues zoals een verbod op transgene gewassen, hormoonvlees, chemisch geschoond vlees en gekloonde dieren. Dat zegt de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll in een interview met The Financial Times.

De Europese Commissie en VS hebben zich eerder ten doel gesteld nog volgend jaar een handelsdeal van ongekende omvang te sluiten. Frankrijk stelt zich sceptisch op. Nog voor de onderhandelingen akkoord waren, wisten de Fransen door het dreigen met een veto te voorkomen van culturele producten onderdeel van de deal zouden zijn. Frankrijk verstrekt uitgebreide subsidies aan haar muziek- en filmindustrie.
Le Foll zegt in het interview niet bang te zijn voor competitie, maar dat door een democratisch proces tot stand gekomen standaarden niet zomaar opzij mogen worden geschoven. Le Foll zei tegenstander te zijn van een wereld waarin landen zich sterk specialiseren. "Wat zou er gebeuren als een gespecialiseerde regio een groot gezondheidsprobleem heeft, of een droogte of overstromingen meemaakt? Het zou een groot risico betekenen."
Het dreigen met een veto heeft in de VS veel kwaad bloed gezet en landbouworganisaties daar eisen dat sanitaire en fytosanitaire standaarden, in de handelswereld SPS genoemd, voor het eerst wel onderdeel van een deal zouden worden. Het zijn volgens de VS juist vaak deze nontarifaire belemmeringen die voorkomen dat de VS grote hoeveelheden landbouwproducten naar de EU kan uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.