Home

Nieuws 926 x bekeken

Frankrijk meer zelfvoorzienend in bio

Parijs – Frankrijk is nu voor driekwart zelfvoorzienend bij biologische voedingsproducten. Vorig jaar kwam nog 38 procent uit het buitenland maar dat zakt dit jaar terug naar 25 procent.

Dat meldt de organisatie voor biologische landbouw en voeding Agence Bio. Frankrijk telt nu ruim 25.000 biologisch werkende agrarische bedrijven, een kleine 5 procent van het totale aantal boerderijen, terwijl het areaal vorig jaar is toegenomen met 12 procent naar ruim 1 miljoen hectare. Frankrijk neemt daarmee ongeveer een tiende van het biologische areaal in de EU voor haar rekening. ‘’Door de plannen die minister Le Foll van landbouw eind mee heeft aangekondigd om de sector verder te stimuleren, kan dat aandeel de komende jaren verder toenemen,’’ denkt het agentschap.

Op de markt voor biologische levensmiddelen werd volgens Agence Bio in Frankrijk vorig jaar voor 4,17 miljard euro omgezet, dat is zes procent meer dan in 2011 en het dubbele van wat er vijf jaar geleden werd verkocht. "Een mooie prestatie als je bedenkt dat de detailhandel als geheel met niet meer dan twee procent groeide", aldus Agence Bio. Bijna een derde van de biologische voedingswaren wordt verkocht in supermarkten, de rest in speciaalzaken, op markten of rechtstreeks op de boerderij.

De grootste productgroep in het biologische segment is melk dat 22 procent voor haar rekening neemt. Dat wordt gevolgd door eieren met 18 procent terwijl andere zuivelproducten goed zijn voor nog eens tien procent. Vlees en daarvan bereide producten is goed voor een kleine tien procent terwijl groente en fruit niet verder komt dan drie procent. Deze laatste categorie vertoont volgens Agence Bio echter wel de sterkste groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.