Home

Nieuws 4778 x bekeken 2 reacties

Forse stormschade, extreem veel meldingen

Doetinchem - De storm die maandag over het land raasde heeft geleid tot honderden schademeldingen uit de land- en tuinbouw. De schade loopt in de miljoenen.

Maandag aan het eind van de middag waren bij Achmea Agro zeker vijfhonderd schades gemeld, met name aan kassen en gebouwen. Een woordvoerder van de verzekeraar stelt dat er sprake is van "extreem veel schademeldingen. Zoiets bij ons niet jaarlijks voor, en er is nog geen eind aan de meldingen."

De schademeldingen komen uit het gehele land, met een accent op de provincies Zuid- en Noord-Holland en Friesland.

Op talloze plaatsen zijn gebouwen beschadigd. In de glastuinbouw is op sommige plaatsen sprake van omvangrijke glasschade. Maandag gingen meteen taxateurs en experts op pad om de schades te inventariseren en ook om de schades zoveel mogelijk te beperken.De verzekeraar had in verband met de storm het calamiteitenplan in werking gesteld om alle schademeldingen tijdig te kunnen verwerken.

De brandweer kreeg te maken met zeker 8.000 meldingen en groot deel daarvan had betrekking op omgewaaide bomen. Op enkele plekken moesten hulpdiensten in actie komen om dieren uit een benarde positie te redden, zoals langs de A4 bij Leidschendam, waar de brandweer jongvee uit de sloot moest halen.

Een persoon is in Amsterdam omgekomen door een omgewaaide boom. Voor zover bekend hebben zich in de land- en tuinbouw geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Er zijn diverse meldingen van omgewaaide voertuigen of weggewaaide dakdelen. Verschillende glastuinbouwbedrijven legden werkzaamheden stil, omdat het te gevaarlijk was door te werken onder de brekende ruiten.

De storm had korte tijd orkaankracht op het eiland Vlieland. Weerbureau Meteo Consult meldde maandagmiddag even na twaalven: "Geen grensgeval meer. Op Vlieland om 12.10 uur 68 knopen gemiddeld, een orkaan."

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    de zoveelste doden door een boom, hoe kunnen die ondingen toch zo heilig zijn

  • koestal

    veel brandhout voor de winter,zonder kapvergunning aan te vragen

Of registreer je om te kunnen reageren.