Home

Nieuws

Flevoland krijgt nieuwe windparken

Lelystad - De provincie Flevoland is klaar voor een nieuwe generatie windparken. Oude windmolens met een lage capaciteit moeten plaatsmaken voor nieuwe molenparken, die worden ingepast in het landschap.

De stuurgroep Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland zegt dat  nu de fase is aangebroken dat molenaars, grondeigenaren en bewoners van het landelijk gebied met gezamenlijke projectplannen kunnen komen. De provincie streeft naar minder molens, die beter worden ingepast in het landschap.

Er zijn in de provincie vijf gebiedsverenigingen, waarbij 800 adressen zijn aangesloten. De Federatie Windverenigingen Flevoland gaat de investeerders helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie windparken. FWF krijgt een rol tussen de initiatiefnemers en de overheid. Het wind molenproject krijgt 340.000 euro steun via de Europese gelden voor plattelandsontwikkeling

Via de gebiedsverenigingen kunnen inwoners financieel deelnemen in de productie van windenergie. Het windmolenpark De Zuidlob bij Zeewolde geldt als een voorbeeldproject. In dat project nemen 64 (boeren)gezinnen deel in een windmolenpark met 36 turbines.

Of registreer je om te kunnen reageren.