Home

Nieuws 1 reactie

Europa besteedt minder aan R&D middelen

Brussel - In de Europa wordt steeds minder besteed aan onderzoek en ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een studie van agribusinessconsultant PhillipsMcDougal, aldus persbureau Agra Europe. De studie is uitgevoerd in opdracht van de European Crop Protection Association (ECPA). Uit de studie blijkt ook dat er steeds minder actieve ingrediënten – de basis van een nieuw middel – worden ontwikkeld.

Wereldwijd zijn juist omgekeerde trends zichtbaar. Volgens het onderzoek is het marktaandeel van Europa in onderzoek en ontwikkeling de laatste 30 jaar sterk afgenomen, van 33 procent in de jaren ’80 tot 16 procent nu. Het aantal nieuwe actieve ingrediënten dat voor pesticiden wordt ontwikkeld is in Europa gedaald van 70 in het jaar 2000 tot 28 vorig jaar. Volgens de rapporteurs speelt het langzame en moeilijke toelatingsproces en de Europese afkeer tegen transgene gewassen een belangrijke rol.
De ECPA is bezorgd over de tendens omdat landbouw steeds belangrijker zou worden terwijl producten nu blijkbaar steeds minder worden ontwikkeld met het oog op de Europese boer. Het wrange is volgens de ECPA dat enkele van de grote producenten van gewasbeschermingsmiddelen wel van origine Europees zijn, zoals Bayer CropScience, BASF en Syngenta.

Eén reactie

  • agratax2

    Zo worden we in Europa gedwongen de heiloze weg van de GMO 's op te gaan. GMO hoeft geen probleem op te leveren voor de volksgezondheid denk ik, maar als het gekoppeld wordt aan gewasbeschermingsmiddelen zoals RR en Bt gewassen kunnen de gevolgen desastreus zijn en dat moeten we niet willen. We moeten ons eens de vraag stellen of meer dan 6 miljard mensen wel wenselijk is aarde of er wel plaats is voor zoveel mensen samen met alle wildedieren we ook graag leefruimte gunnen. Want als er eenmaal de beroemde 9 miljard mensen zijn dan zal het volgende streef getal wel 12 miljard zijn etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.