Home

Nieuws 725 x bekeken 3 reacties

Engelsen willen 15 procent GLB-geld overhevelen

Londen – De Engelse regering wil bij de invulling van het nieuwe landbouwbeleid de maximale 15 procent overhevelen van pijler 1 naar pijler 2.

Bovendien wil Londen voor de vergroening geen nationaal certificatieschema, dat boeren alternatieven zou bieden, maar volgt het de drie voorwaarden die Brussel heeft voorgesteld, namelijk ecologische focusgebieden, gewasrotatie en behoud van permanent grasland.

Dat staat in een notitie waarmee het plattelandsministerie Defra nu de inspraak in gaat. Het ministerie stelt verder voor de toeslagrechten voor boeren in heuvel- en heidegebieden vrijwel te verdubbelen ten koste van boeren in lager gelegen landsdelen. Verder wil Defra ter vervanging van een bestaand systeem een nieuwe regeling voor het natuurbeheer van boerenland invoeren die daarmee ook wordt uitgebreid naar de bosbouw.

In de notitie zet het ministerie uiteen hoe het de gelden uit pijler 2 denkt te kunnen gebruiken voor natuur- en milieubeheer en economische groei van het platteland. Het ministerie tekent daarbij aan dat de 15 procent alleen wordt gehanteerd "als er uit de inspraak voldoende bewijs komt dat dat geld ook werkelijk wat oplevert (value for money)". Defra wil er verder voor zorgen dat de toekomstige toeslagrechten minder administratieve rompslomp voor de boeren veroorzaken. Het ministerie suggereert tevens de drempel voor toeslagrechten te verhogen van 1 naar 5 hectare. Daarmee zouden duizenden kleine boerenbedrijfjes straks buiten de boot vallen.

Staatssecretaris voor landbouw George Eustice: ''Groot-Brittannië heeft voor elkaar gekregen dat we keuzes hebben bij de invulling van het GLB in plaats van met een gelijk systeem voor iedereen te moeten werken. Dat biedt ons de flexibiliteit om de gelden zo te besteden dat ze werkelijk wat opleveren voor het milieu, de concurrentiekracht van onze agrarische sector versterken en zorgen voor groei van het platteland.'' Defra geeft insprekers tot 28 november de tijd "want daarna moeten we snel beslissingen nemen omdat die op 31 december bij de Europese Commissie gemeld moeten zijn".

Laatste reacties

 • info36

  Schandalig. Engeland ben eens wat zuiniger op je boeren.

 • Elevage

  Het zijn Britten en geen Engelsen, dat is maar een deeltje van Groot-Brittanië.
  Wel even alle info duidelijk weergeven aub.

 • ruud.peys1

  sorry Elevage, het zijn Engelsen. Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn op landbouwgebied aardig onafhankelijk en vullen dat zelf in

Of registreer je om te kunnen reageren.