Home

Nieuws 7285 x bekeken 19 reacties

Einde aan prijsstijging grond

Doetinchem – Er is een einde gekomen aan de jarenlange stijging van de grondprijs. Uit cijfers van het Kadaster en het LEI blijkt dat de prijs van landbouwgrond stabiliseert. Makelaars bevestigen de cijfers. "Boeren zijn minder gretig", aldus makelaarsvereniging NVM.

Volgens het Kadaster is in de afgelopen maand gemiddeld rond de 40.000 per hectare betaald voor landbouwgrond. Sinds het voorjaar schommelt de grondprijs rond die waarde. Het Kadaster hanteert andere selectiecriteria dan bijvoorbeeld het LEI. Het Wageningens onderzoeksinstituut constateert eveneens een stabilisering van de grondprijs. Van 2006 tot en met 2008 schoot de grondprijs omhoog van een kleine 30.000 euro per hectare naar 45.000 euro. De laatste vier jaar krabbelde de prijs langzaam verder omhoog. Nu lijkt deze volgens LEI-cijfers te stabiliseren rond 50.000 euro per hectare.

Uitzonderingen daargelaten bevestigen zowel het Kadaster als het LEI dat er een eind is gekomen aan de alsmaar oplopende prijs van landbouwgrond.

Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM heeft geen verklaring waarom de grondprijs juist nu stabiliseert. Wellicht komt het door het geringe aantal transacties. "Normaal begint in oktober de vraag aan te trekken, maar daar is nu geen sprake van", zegt vakgroepvoorzitter Arjan van der Waaij. "Het lijkt erop dat boeren nu minder gretig zijn om grond te kopen. De animo neemt iets af." Van der Waaij voegt eraan toe dat hij hierin geen aanleiding ziet dat de grondprijs de komende maanden daalt.

Ook brancheorganisatie VBO Makelaars constateert dat het aantal grondtransacties laag is. "Het trekt ook niet aan", zegt Meep van Veldhuizen, voorzitter van sectie Agrarisch Vastgoed. Hij verwacht dat de waarde van incourante percelen, die ongunstig liggen, daalt. Goede grond in de omgeving van grote bedrijven blijft minstens prijshoudend.

Boeren zijn altijd al de grootste marktpartij op de grondmarkt. Het lijkt erop dat ondernemers een pas op hun plaats maken. VBO Makelaars merkt dat ondernemers eerst hun vermogenspositie willen verbeteren alvorens ze zich weer gaan richten op het kopen van grond. Volgens Van Veldhuizen hebben boeren die grond wilden kopen dat inmiddels al gedaan. Er moet eerst weer geld in het laatje komen, alvorens ze zich weer gaan richten op uitbreiding van het areaal. "Maar banken blijven ook moeilijk doen", voegt de voorzitter er aan toe.

Laatste reacties

 • botervloot

  ik denk dat dat het grootste probleem is als je als boer grond wil kopen om geld los te krijgen ze doen hier en daar zeer moeilijk de banken zal mij niet verbazen dat dit het moment is dat de grondprijs eerst weer een jaar of 3 tot 5 een dalen de tendens laat zien.

 • info36

  Het gaat om geen kapitalen ook zeg. Als je niet uitgekocht bent lukt het bijna niet grond in eigendom te verwerven, puur vanwege de giga bedragen.

 • PIETER123

  Toch zijn de Rotterdamse industrie baronnen aan het grond kopen.
  Dit is een teken aan de wand deze jongens hebben nog niet vaak in het verleden de plank mis geslagen.

 • minasblunders1

  Logisch dat banken moeilijk doen. Ze zijn er eindelijk achter gekomen dat er grond gekocht wordt op basis van de overwaarde van de grond die al in bezit is. Een luchtbel dus, Nu de grondprijs stagneert en 100% zeker enorm zal zakken, beginnen de problemen nijpend te worden. Niet alleen de banken beginnen realiteitszin te krijgen, ook boeren zijn gek als ze nu grond gaan kopen op het hoogtepunt. Over een paar jaar heb je het voor de helft.

 • info48

  Minasblunders1; waar kun je die glazen bol kopen?

 • RSommers

  Info48; Denemarken.... ondanks dat alles en iedereen (ook banken) hebben ontkent dat zoiets mogelijk is in Nederland.

 • minasblunders1

  Zo is dat Sommers. Info 48: kwestie van je gezonde verstand gebruiken en kijken wat er om je heen gebeurt. Al jaren boeken gemeentes en provincies op de grond af. Al jaren proberen projectontwikkelaars van hun grond af te komen, al jaren neemt het areaal reguliere pacht af (in 2011 met 1 procentpunt). Tel daarbij op het feit dat veel eigenaren op de luchtbel hebben (over)geïnvesteerd. Velen daarvan gaan het ook niet redden. De enkeling die het nog wel redt, zal de te duur bijgepachte grond ook niet meer kunnen betalen. De zgn. 'natuur'aanleg door de overheid kan ook niet betaald worden. Dan is het toch niet zo moeilijk om te bedenken wat de gevolgen zijn?

  Maar het goede nieuws is: ze zijn eindelijk van die ellendige landbouw af.

 • gjcamps

  Als je grond niet als speculatie ziet maar als productie middel, is het toch fijn als deze goedkoper wordt. Voor de eigenaren die hem verhuren ook, betalen ze minder box 3 belasting.

 • trekker123

  Allicht zal de grondprijs best eens een keer wat afzakken. Dat gaat zoals zoveel in de economie wat met ups en downs. Maar lekker goedkoop gaat het echt niet worden. Punt 1, als je grond wilt kopen zul je meer moeten betalen dan wat een ander bereid is te betalen. Echt rendabel rekenen uit de explotatie van een landbouwbedrijf zal je dus nooit mee gaan vallen. Punt 2, de wereld raakt steeds verder overvol waardoor druk op de grondmarkt blijft bestaan. Dat zie je overal ter wereld gebeuren en dat gaat in West Europa met Nederland voorop echt niet minder worden. Al generaties lang is grond een veilig onderpand en dat gaat ook nog wel even zo blijven. Beleggers hebben dat inmiddels weer behoorlijk in de gaten.

 • minasblunders1

  Een veilig onderpand is het zeker, Trekker123. Maar of je het nu koopt voor 80.000 euro of voor 40.000. Het laatste geval lijkt mij nog veel veiliger. Het enige risico dat je loopt met grond is dat het in prijs gaat zakken. Met grondaankoop voor 40.000 loop je dus minder risico. Beleggers worden door de overheid misleid wat betreft het te verwachten rendement.

 • trekker123

  20.000 lijkt me nog veiliger. Sinds wanneer geeft de overheid voorspellingen aan beleggers over het te verwachten rendement op grond trouwens? Grond koop je niet voor het rendement. Je koopt grond met geld dat je niet nodig hebt omdat het op termijn alle ups en downs van de economie overleeft. Anders dan aandelen of welke waardepapier dan ook. Daar kun je alleen op korte termijn wat mee verdienen en op langere termijn nog hooguit de woonkamer mee behangen.

 • minasblunders1

  Trekker123, de overheid doet geen voorspellingen; de overheid misleidt beleggers (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen) door het te doen voorkomen alsof pachters een flinke pacht kunnen betalen, hoger dan geld vastzetten op de bank. Dit is uitgerekend door een stel flapdrollen van het LEI, die deze pacht hebben berekend door pacht- en eigendomsbedrijven op één hoop te gooien en na wat goochelwerk te concluderen dat ze evenveel verdienen, terwijl eigenaren toch veel zwaardere lasten hebben. Dus kan de pacht wel flink hoger. Wat ze even vergeten (en niet snappen) is dat eigenaren flink profiteren van de grondprijsstijging en alle (fiscale) voordelen die daaruit voortvloeien. Een niet gering verschil: voor sommige bedrijven gaat het om meer dan 2 ton aan extra liquiditeit per jaar. (Erf)pachters hebben al die mogelijkheden niet, sterker nog: zij betalen voor die grondprijsstijging. Het is niet voor niets dat het pachtareaal voor reguliere pacht zo drastisch afneemt. En die beleggers staan straks met lege handen.

 • koestal

  De banken willen geen risicovolle avonturen meer

 • piethermus1

  Opvallend was dat een jaar of 6 a 8 geleden er geen animo tot grondaankoop was voor €40000,--/ha en de laatste 2 a 3 jaar wel voor ruim €65000,--/ha a €70000,--/ha. Hoe komt dat? Antwoord; In een laag geprijsde markt heeft niemand animo tot koop, anders was de prijs immers niet zo laag. In een hoog geprijsde markt is er animo, immers vraag en aanbod zorgt voor een marktprijs die blijkbaar hoog is. Of de prijs TE hoog is, zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval zijn ze op dit ogenblik op Flakkee de €90000,--/ha al gepasseerd en de €100000,--/ha is daar ook al bereikt... De top en daarna een daling? Waarschijnlijk, maar dat zeiden velen een jaar of 2 geleden ook. (De rentestand zal veel bepalen)

 • alco1

  Er zijn beleggers die tot 6-8 jaar geleden al hun centjes belegden op de beurs en woningmarkt. Daar is het room wel vanaf en het enigste wat niet totaal als sneeuw voor de zon kan verdwijnen is grond. Het wordt dus gezien als minst slechtste.

 • minasblunders1

  Beste mensen, OPGELET!!!

  Zijn er meer mensen die, net als ik, geen abonnement hebben op het AgD of Boerderij en al jaren betalen voor deze site? Het schijnt zo te zijn dat voor anderen deze site al die tijd gratis was. Wil je ook je geld terug? Meld je dan aan bij minasblunders@hotmail.com zodat we gezamenlijk ons geld terug kunnen halen.

 • Peerke1

  Het melkquotum gaat verdwijnen en deze Sharon Dijkstra zal er wel voor zorgen dat de melkveehouderij grondgebonden wordt. Dus zal de grond nog eens peper duur worden net als het Quotum, maar dan heb je wel echt iets meer in handen dan enkel lucht.

 • landboer

  #12 Areaal reguliere pacht neemt af omdat andere pachtvormen meer opleveren niet omdat er geen pachters voor zijn.Wat zijn trouwens de fiscale voordelen van grond in eigendom?

 • gjcamps

  Voor grond in eigendom en als landbouwgrond geexploiteerd geld een speciale vrijstelling, de waarde stijging is niet belast, dit is een fiscaal voordeel. Nadeel is dat je niet kunt afschrijven.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.