Home

Nieuws 1065 x bekeken 3 reacties

Eenmalige schadevergoeding oktobergras

Den Haag - Boeren in foerageergebieden krijgen eenmalig een tegemoetkoming in de schade die ganzen aanrichten aan oktobergras. De betaling gebeurt komend voorjaar via het Faunafonds. Dat maakt het Ipo bekend. De uitkering bedraagt het gemiddelde van de schadevergoeding die de afgelopen drie jaar werd uitgekeerd. De veehouders om wie het gaat, hoeven geen verzoekschrift in te dienen hiervoor. Er komt ook geen speciale taxatie.

Door bezuinigingen op het Faunafonds zijn de regels voor oktober gewijzigd. Daardoor kunnen ganzen in oktober bestreden worden, maar dit jaar mocht dat nog niet in alle provincies.

Het Ipo benadrukt dat het niet verplicht is ganzen te verjagen in de periode van winterrust, ook niet bij kwetsbare gewassen. Dit jaar geldt dat ook al voor november en december, vooruitlopend op de invoering van het ganzenakkoord. De schade in de eerste snede gras wordt na melding getaxeerd en uitgekeerd.

In november en december van dit jaar is het niet verplicht ganzen te verjagen om in aanmerking te komen voor schadevergoeding, ondanks het overeengekomen uitstel van invoering van het ganzenakkoord naar 1 januari. Dat akkoord voorziet in winterrust van 1 november tot in het voorjaar. De einddatum varieert per regio en per ganzensoort. De provincies gaan vanaf 1 januari geen toestemming geven voor verjaging met ondersteunend afschot, uitgezonderd kwetsbare gewassen.

Laatste reacties

 • koestal

  Er komen nog meer ganzen dan vorig jaar,lekker gras in Nederland

 • Schaapje

  IPO benadrukt dat het wegjagen van ganzen niet verplicht is.... Nee dat kom t ze wel goed uit. Deze ambtenaren maken zich niet druk ze worden prima betaald. Echter wij als schapenhouder midden in een fourargeergebied dat wij geen gras overhouden deert hen niet. De extra voerkosten komen toch niet uit hun portemonnee. En fijntjes vertellen u kan prima gebruik maken van uw afschot ontheffing. Nou nou een paar uur per dag ja... dat helpt nogal lekker met de aantallen van duizenden.

 • alco1

  Volgens mij worden ze nu wel verjaagd. Ze cirkelden hier vandaag behoorlijk veel.
  Weet je wanneer ze bejaagd moeten worden: Als ze het dikst zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.