Home

Nieuws 831 x bekeken

Duitsers investeren meer in stallen

Berlijn - Duitse boeren investeren het komende halfjaar meer in stallen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat valt op te maken uit de nieuwe conjunctuurbarometer van het Bauernverband (DBV) en landbouwmechanisatiefabrikantenorganisatie VDMA Landtechnik.

Uit dit onderzoek blijkt dat daarin tot april 3,9 miljard euro wordt gestoken: 400 miljoen euro meer dan werd aangegeven in oktober vorig jaar. De investeringen in het machinepark belopen 1,2 miljard euro. Dat is slechts ietsje meer. Minder geld wordt daarentegen gestopt in nieuwe c.q. te vernieuwen productiefaciliteiten voor duurzame energie (biovergisting, fotovoltaïek en windkracht). Deze investeringen dalen met ruim de helft naar 700 miljard euro.

Per saldo daalt het investeringsniveau als geheel met 300 miljoen naar 5,9 miljard euro. Het aantal boeren met investeringsplannen is 39 procent tegen 36 procent een jaar eerder. De conjunctuurindex steeg ten opzichte van juni met 2,4 punt naar 35,5 dankzij vooral de prijsontwikkeling van melk, varkens, biggen, voer en meststoffen. Een drukkend effect op de index had daarentegen de prijsontwikkeling van graan, koolzaad en rundvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.