Home

Nieuws 2799 x bekeken

Doden bij ongeluk Duitse kalimijn

Kassel – Bij een ongeluk in een kalimijn van K+S in Duitsland zijn drie mensen omgekomen. De mijnwerkers kwamen om bij een gecontroleerde explosie die maakte dat mijnwerkers opgesloten kwamen te zitten op 700 meter diepte.

Voor de kalimarkt heeft het ongeluk vrijwel geen gevolgen, aldus een woordvoerder van de onderneming, omdat het ongeluk slechts een beperkt deel van de productiecapaciteit treft.
Vier andere mijnwerkers die ook vastzaten, zijn gered. De mijn ligt in Unterbreizbach in het zuiden van de deelstaat Thüringen, niet ver van de stad Kassel. In de mijn werken ondergronds CIRCA 400 mensen en bovengronds 260 personen. K+S heeft in totaal zes mijnen in Duitsland in de deelstaten Nedersaksen, Thüringen, Saksen-Anhalt en Hesse. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf in Canada een nog op te starten project.
De totale productiecapaciteit ligt op circa 7 miljoen ton kali. K+S geldt daarmee als grootste West-Europese kaliproducent en één van de grootsten wereldwijd, al worden wereldmarktprijzen goeddeels bepaald door een Noord-Amerikaans kartel en het Russische Uralkali, dat onlangs een prijzenoorlog ontketende. Kali wordt als meststof onder meer gebruikt om de wortels van planten te versterken.
Duitse media schrijven dat bij het ongeluk kooldioxide is vrijgekomen. Het ministerie van Milieu in Thüringen zegt dat het niet ongewoon is dat er kooldioxide vrijkomt bij de winning van kalizout. Soms moet de veiligheidsdienst dan in actie komen om de mijn te 'luchten'.

Of registreer je om te kunnen reageren.