Home

Nieuws 2535 x bekeken 12 reacties

Dijksma wil snel af van keizersnedes vleesvee

Den Haag - Vleesvee moet natuurlijk kunnen afkalven. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma de Tweede Kamer. Zij wil af van het routinematig gebruik van keizersnede.

Dijksma wil dat fokkers aan de slag gaan om vleesvee natuurlijk te kunnen laten afkalven. Zij verbiedt het gebruik van een keizersnede bij vleesvee niet, maar zij vindt wel dat vleesveehouders mee moeten werken aan fokprogramma dat gericht is op een natuurlijke bevalling bij vleeskoeien.

Bij twee vleesveerassen, Verbeterd Rood Bont en Belgisch Wit Blauw, kan 85 tot 90 procent van de dieren niet natuurlijk afkalven maar is een keizersnede noodzakelijk. Door fokkerij is het bekken van het moederdier verhoudingsgewijs te klein geworden voor het kalf. Bij overige vleesveerassen - 85 procent van de totale vleesveestapel - speelt dit probleem niet.

Fokkers van de twee stamboekrassen en LTO moeten in januari 2014 een plan van aanpak klaar hebben voor het afbouwen van het routinematig gebruik van keizersnede.

In 2018 wil Dijksma een evaluatie van de vorderingen van de fokprogramma's van de twee stamboekrassen. Indien nodig wil Dijksma als nog een fokverbod in stellen.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • HDSR

  gaan ze dan straks ook een fokverbod opleggen bij mensen die geboren zijn dmv een keizersnee ??

 • info460

  Het is wel goed om te bekijken of het percentage keizersneden afgebouwd kan gaan worden. Dat heeft tijd nodig, maar lichte politieke druk is hier wel gepast. Het is in deze veranderende samenleving en de wijze waarop de gemiddelde burgers in Europa en m.n. in Nl naar dieren en dierhouderijen kijkt, wel zaak dat we draagvlak blijven houden. Dat kan door goed en eerlijk te (blijven) communiceren door de sector naar buiten, en door het gedrag aan te passen. De juiste intentie moet er zijn. Dan vindt de rest van Nederland dat er boeren moeten zijn en blijven, en kunnen wij trost blijven op onze agrarische sector, die toch maar mooi de tweede grootste exporteur ter wereld is. We brengen dus voor Nl aardig wat in het 'laadje'. Dierenwelzijn en economie hand in hand. Wat een mooi leven hebben we toch!

 • alco1

  Als ik zie wat een keizersnede kost vraag ik me af of enige druk van ondeskundigen wel nodig is.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Er zijn een aantal reacties verwijderd. Graag bij het plaatsen van reacties rekening houden met de regels van Boerderij. Reacties die niet voldoen aan de regels worden van de site afgehaald.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • a.t.herwijnen

  Ik hoop wel dat ze dit in de gehele EU gaan doen. Anders worden we weer het braafste jongetje van de klas maar verliezen we wel ons marktaandeel.

 • Elevage

  Het is nog geen 2018, hoop toch dat er tegen die tijd iemand anders op landbouw zit, want hier word je erg moe van.
  Ze zal wel weer wat info ingefluisterd hebben van PvdD of wakkerdier of iets wat daar op lijkt.

 • JOHAN VAN ASCH

  het probleem wat ze nu gaan creëren is dat de boeren straks va alles n nog wat gaan kruisen om toch een mooie koe voor d slager te fokken ,hier door zl je dus veel vaker problemen gaan krijg bij de geboorte van de kalveren omdat het de ene keer wel en de andere keer dus niet gaat lukken. je ziet dat zo nu en dan al bij het melkvee. omdat ze van bepaalde koeien geen nakomelingen in de stal hoeven worden deze gedekt met een Belgisch blauwe stier zodat het kalfje wat daar van af komt zwaarder is en meer zal opleveren...
  begrijpelijk, maar t gaat ook vaker mis. een keizersnede duurt bij ons net geen uur. daarna staan moeder en kalf lekker bij elkaar en binnen t uur staat het kalfje lekker te drinken. weinig mis mee volgens mij.

 • el

  Er zijn genoeg vleesrassen die zonder geboortehulp kunnen, gebruik deze!!

 • W Geverink

  Helemaal waar el. Ik vraag me trouwens af wie het sprookje in de wereld heeft gezet dat exterieur invloed heeft op de zaken die voor de consument van belang zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.