Home

Nieuws 3787 x bekeken 51 reacties

Dijksma verbiedt koudmerken

Den Haag - Koudmerken is vanaf 1 juni 2016 niet langer toegestaan. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aan de Tweede Kamer. Zij vindt een vrijstelling voor deze ingreep niet langer wenselijk.

Koudmerken, waarbij een cijfer wordt bevroren op de huid van het dier, wordt door zo’n 10 procent van de houders toegepast. Reden daarvoor is dat zodoende individuele dieren gemakkelijker te herkennen zijn. Maar de staatssecretaris vindt dat hiermee de integriteit van het dier wordt aangetast, terwijl er ook alternatieven zijn. Het aanbrengen van neusringen bij mannelijke fokvarkens worden eveneens verboden. Een datum voor dit verbod noemt zij echter niet.

Een aantal andere bekritiseerde ingrepen blijft vooralsnog mogelijk. Dat geldt onder meer voor het onthoornen in de melkveehouderij. Dit moet dan wel zo diervriendelijk mogelijk gebeuren, wat betekent dat voor of na de behandeling aan pijnbestrijding wordt gedaan. Of de houder dit zelf kan toedienen, of dat hiervoor een dierenarts moet worden ingeschakeld, wordt nog bezien. Voor het aanbrengen van neusringen bij stieren en het onthoornen van geitenlammeren geldt hetzelfde scenario.

Het routinematig toepassen van een keizersnede bij de vleesveerassen Verbeterd Rood Bont en Belgisch Wit Blauw is wat Dijksma betreft onwenselijk, maar noodzakelijk. Zij staat dit daarom voorlopig nog toe, maar verwacht van LTO en de betreffende stamboeken in januari volgend jaar wel een plan van aanpak om deze praktijk terug te dringen. In 2018 volgt dan een evaluatie. Bij onvoldoende voortgang overweegt de staatssecretaris alsnog een verbod.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Die dijksma zorgt nog eens voor dat er boeren verongelukken, het dierwelzijn is bij haar belangrijker dan de veiligheid van de boer.

 • jaapjo

  ze wordt ieder geval niet gehinderd door enige vorm van kennis

 • Zuperboer

  Hoe denkt mevrouw Dijksma over alle soorten tattoo's die overal in je gezichtsveld verschijnen als de dagen lengen?
  Kortom waar hebben we 't hier over? Dit is het toppunt van bemoeizucht. Wij hanteren zelf overigens geen koeientattoo's, maar ik kan me inleven in boeren die het al generaties lang gebruiken en dan vraag je je af wat een onbenullige regelzucht er in ons land zich heeft gevestigd.

 • Jan Zonderland

  @Zuperboer, die gedachte mbt tatoo's kwam ook bij mij op toen ik dit artikel las. Ongelofelijk hoe sommige mensen zich laten toetakelen. Maar goed, Dijksma kakelt er weer vrolijk op los. Hoe keizersnedes, al dan niet 'routinematig', te willen verbieden.........................hoe moet het kalf dan ter wereld worden geholpen ? Gewoon bruut geweld met alle nadelige gevolgen voor koe en kalf ?????????? M.i. heeft een koe weinig last van een
  keizersnede

 • porky 1

  politiek maakt meer kapot dan drank goed kan maken

 • Koeienman

  De vergelijking met tattoos gaat me te ver, daar kiest die persoon zelf voor. Maar dat de bemoeizucht van onze overheid uit de klauwen loopt ben ik het wel mee eens.

 • Wim Toornstra

  Ik wordt moe van dat mens

 • rwolting

  Eerst zien, dan geloven. Is zij trouwens van de partij van de dieren ofzo?

 • wodan

  Dan maar terug naar de ouderwetse schetsen,weg met de oormerken.

 • joopi

  wratten mogen ook niet meer aangestipt worden bij mensen neem ik aan, ik gebruik het zelf niet eens maar dit is weer eens doorgeslagen regelgeving ten top

 • koestal

  tattoo,s voor Dijksma

 • Bison

  De boeren laten zich dus weer ringeloren,...als gewoonlijk ;)

 • Zuperboer

  @koeienman, daar zit hem de crux U stelt het dier gelijk aan de mens wat betreft het maken van keuze's; Het dier is in de oorspronkelijke veehouderij afhankelijk van de goede zorg van de mens (24/7 zoals dat tegenwoordig heet) en dat gaat heel ver, maar daar staat tegenover dat de mens de keuze's maakt. By the way sommige mensen zou je nooit moeten laten kiezen.

 • Koeienman

  @Zuperboer Ik geloof dat je me een beetje verkeerd begrijpt. Of misschien verwoord ik het wel niet goed. Ik bedoelde dat tattoos en koudmerken 2 heel verschillende dingen zijn (o.a. op het gebied van keuze, functie en procedure) en het was niet mijn bedoeling om dieren gelijk te stellen aan de mens. Ben geen Wakker Dier typetje ofzo. (ps zeg maar jij en je hoor ;))

 • Marco22

  waar blijven nu die lieden die wel enthousiast waren over stas. Dijksma? Langzaam maar zeker komt de ware aard boven.

 • Demeter Griend

  Zullen we allemaal een koudmerk nemen in de nek nemen met Het woord boer.

 • Bison

  Beter maar ' Penis Agraricus' inbranden Demente vriend,....dat is meer political correct ;)

 • northwest

  Men doet tegenwoordig net of alle boeren in het verleden niet goed bij hun hoofd waren. Dat sommige ingrepen worden gedaan voor een bepaalde reden doet er niet toe. Hier licht een taak voor ons als boeren, we moeten zelf uitleggen (aan het publiek)waarom bepaalde ingrepen gedaan worden. beleids makers 'werken' 5 dagen in de week 9 - 5. Wij hebben 24/7 met onze dieren te maken.

 • vandenbrand

  degene die een piercing willen moeten zeker ook verdoofd worden door den dokter of narcose is misschien nog beter? het wordt hier in nederland met den dag zotter. koeien kunnen veel meer pijn verdragen dan mensen. laat de boer de boer, en ga niet op zijn stoel zitten overheid.

 • josrodenburg

  sommige koeien reageren heftiger op een inseminatie dan op koud merken.
  net als een ijsklontje in je nek de ene gilt het uit terwijl de ander zijn schouders op trekt. dus een ijsklontje in je nek is mishandeling??

 • Demeter Griend

  Als je je eigen vee niet meer kunt herkennen aan hun aftekeningen ben je naar mijn mening ver afgezakt en niet meer waard om je boterham in onze beroepsgroep te verdienen.
  Koudmerken verboden, het had nooit moeten worden toestaan om zo met je vee om te gaan.
  Boer in de nek met een streep erdoor koudbranden is nog beter.

 • alco1

  Demeter. Ben je weleens bij het koudmerken geweest. Zo niet. B... houden.

 • Demeter Griend

  Zeker vroeger bij stage op de landbouwschool. Moest ik ook nog vroeg voor uit bed en daar heb ik me toch een hekel aan. Heb er geen goeie herinneringen aan dat er zo met vee wordt omgegaan. Een schande voor onze beroepsgroep. Dus ik hou mijn mond niet, doe ik nooit overigens. We leven in een vrij land daarom emigreer ik ook niet.

 • jordi 1455

  @Demeter het is lastig om de vlekkenpatroon van 200 stuks vee te onthouden met het nummer er bij. Overigens ben jij een schande voor de beroepsgroep azijnzeiker.

 • boerja

  @ jordi... maar om al die types trekkers te kennen lukt dan vast wel weer... 200 stuks is een eitje als je ook maar een beetje boer bent... Je kunt zoveel koeien melken als je bij naam kunt onthouden ;)

 • alco1

  Meneer heeft er geen goede herinneringen aan. Ik ook niet van zulk soort luie rakkers.

 • Demeter Griend

  Ben nooit een werker geweest. Prijs de GLB en SNL dan ook iedere dag. Fantastisch land Nederland.

 • alco1

  Demeter. Besef je niet dat je in feite leeft van onze inspannigen en omdat te kunnen doen moeten we er ook nog voor vechten ook. Een rare wereld.

 • W Geverink

  Hier worden de kalveren door cowboys te paard in de coral met de lasso gevangen en naar de behandelcrew getrokken. Die drukken er een brandmerk op en castreren de stiertjes. Er zijn nog steeds mensen die gestolen vee proberen te verkopen en een brandmerk is niet te verwijderen. De brandinspectors op veemarkten en slachthuizen ontroleren de brandmerken en bijbehorend papierwerk. Ik moet lachen om dat geneuzel daar bij jullie.

 • trijnie

  Goed, nu zetten jullie een juspan op het vuur, 5 minuten is lang genoeg. Vervolgens pak je hem van het vuur en plaatst de pan, het liefst op je blote billen.
  Heel even is genoeg....
  Zo ben je een goede boer, die solidair is met zijn dieren want boeren zorgen goed voor hun dieren, toch?

 • W Geverink

  Absoluut Trijnie. Solidair kan je zeker zeggen. Ik heb brandmerken op een arm en op beide voeten door stukken vloeibaar metaal van snijbranden en lassen. Het doet best pijn maar dat moet je er gewoon voor over hebben om hun hekken en hokafscheidingen weer netjes op te knappen.

 • Bison

  Je kan een 6 +mm dike koeienhuid niet vergelijken met jouw tere billetjes Trijnie. Ik heb duizenden koeien en kalveren met een heet ijzer gebrandmerkt hier net als Geverink opmerkte.
  Van zo'n brandmerk voelen ze weinig als maar snel en vakkundig gedaan word,..Ik heb trouwens m'n jatten zat verbrand over de jaren.;)
  En ik moet ook om dat Hollandse 'wussie' gedoe lachen :-)

 • BO(skabout)ER

  koudmerken word met vloeibare stikstof gedaan, het is ijskoud. Ik heb er ook wel eens mee geholpen. Je drukt de staart omhoog, de man van de nummertjes drukt 1 minuut het nummertje erop .. en klaar. Maar ik heb er nog nooit 1 koe bij horen brullen of dergelijke.

  Dijksma kan zich beter bezig houden met belangrijkere dingen zoals dit soort onzin. En het is heel jammer dat er mensen zijn zoals Trijnie die denken dat ze er verstand van hebben en geen stukje ervaring hebben in de veehouderij.

 • trijnie

  Jullie zijn blind voor wat je doet.

 • alco1

  Je kunt oeverloos door discuseren met mensen die ergens totaal geen verstand van hebben. Koudmerken vergelijken met een hete juspan. Hoe kom je erbij!
  Zo gaat dat ook in de tweede kamer. Mensen met totaal geen verstand van zaken hebben toch stemrecht. Met als gevolg dat er geen beleid meer is, alleen maar afbraak.

 • LUCTOR

  Er kan beter beleid worden gemaakt op wat in NL nog wel mag,dan zouden er een hoop rechtenstudies kunnen worden geschrapt en de mensen die daardoor beschikbaar komen omscholen tot bijv lasser etc en deze omscholings operatie financieren met de gelden van bijv reactioniste#35 of met deze gelden een terug keer plan maken voor de buitenlandse werknemers die nu dit werk doen zodat we ook nog een keer weer de barmhartige samaritaan kunnen uithangen.

 • trijnie

  Alco koudmerken geeft dezelfde verbrandingsgraad dan hitte.
  Het is moeilijk om jullie tot nadenken te zetten
  Weleens een dooie wrat met vloeibare stikstof laten behandelen?

 • schoenmakers1

  nu steeds meer blijkt dat de gele flappen die we van de overheid moeten gebruiken totaal niet toereikend zijn moeten we toch iets om de dieren herkenbaar te houden, de boetes zijn niet mis als er iets niet klopt bij de identificatie, voor de dieren staat er zelfs een vroegtijdige doodstraf op, je kunt niet anders stellen dat het weer ten koste gaat van het dier als de overheid zich ermee bemoeid

 • alco1

  Trijnie. Wel eens bij het koudmerken geweest? Nou ik wel. Al jaren heb ik het toegepast. Veelal vreet een koe gewoon door. Ons nuchtere boeren verstand ontwikkelen we zo door ervaring. Het resultaat is het zelfde als met verbranden, maar de pijn is te verwaarlozen. Het resultaat laat zich ook pas na weken zien, door het zgn. afsterven. Als je direkt resultaat wilt zien moet je het koudmerk misschien wel een kwartier lang opdrukken en dan is het te vergelijken met brandmerken. Ook heb ik wel eens wratten behandeld met de stikstof uit het spermavat. Zelfs bij mijn kinderen. Zodra je het begint te voelen is het voor de wrat al genoeg geweest.

 • jordi 1455

  @trijnie wat lul jij weer een onzin, op het hoogst prikt het een beetje en dat is te verwaarlozen. Overigens kunnen dierenhuiden veel hebben want veel las handschoenen zijn van dierenhuiden. Straks ga je nog zeuren dat er punten aan de afrastering zitten en dat er stroom op staat.

 • trijnie

  Jordi laat die hersens van je malen; die lashandschoenen van je, zitten daar nog zenuwuiteinden aan?

  Weleens een koe tegen een stroomdraad aan zien komen?
  Ik meer dan eens. En ik denk dat dit toch wat minder hard aankomt dan zo'n brand merk.

  Maar laat maar zitten, ik ... toch alleen maar onzin......

 • alco1

  Trijnie. Reageer eens op steekhoudende argumenten. Wist je dat koudbranden een proces is van afsterven en het echte brandmerken daarmee niet te vergelijken is.
  Maar je hoeft je niet te schamen dat je dat niet wist. Ik kwam er ook achter dat de regelgevers in de tweede kamer ook totaal niet weten waar ze over praten. Zelfs nog geen uitleg konden geven als zijnde zgn. belangenbehartigers.

 • Broer

  Er zijn genoeg argumenten om te strijden voor behoud van het koudmerken. Het is ook goed dat bv. Lto hier werk van maakt.
  Maar ik ben bang dat het een achterhoedegevecht is. Als men dit niet meer wil dan houd het op. En die luxe kan deze maatschappij zich blijkbaar permiteren. Onze positie is wat dat betreft ook niet sterk want wij zijn voor ons inkomen wel afhankelijk van diezelfde mensen, die voor hun voedselpakket te kust en te keur kunnen.
  Gelukkig zijn er alternatieven voor het koudmerken en verstandige veehouders zullen dat overwegen en geen energie steken in deze -helaas, ben ik bang- verloren zaak.

 • rwoudenberg

  wat een flauwekul , maar dan wel een boete krijgen als ze geen 2 oorblikken inhebben .. Dijksma ik voel me kinderachtig dat ik hier op reageer

 • a.t.herwijnen

  Het lijkt mij dat ze dan het oormerken dan ook moeten verbieden. Lijkt mij voor de kalfjes van een dag oud geen pretje. Laat staan als de kalveren wat zwakker zijn en toevallig ook nog een ontsteking krijgen aan een oor. Maar misschien vergelijkt Dijksma het oormerken met het prikken van gaatjes in haar eigen oor. Zou ze het koudmerken ook een keer moeten proberen. Dan is ze echt een ervaringsdeskundige. Het is hier toch een raar land dat mensen die nooit een koe van dichtbij gezien hebben er wel over beslissen.

 • Miriamnu

  Gewoon stoppen met vlees eten, ben je van al dit gezeik af en is beter voor de dier en mens.

 • pierjan86

  Ja idd ga jij er maar lekker mee stoppen hebben wij een stukje vlees meer..

 • lambert02

  koudmerken gebeurt niet meer met vloeibare stikstof
  maar met ijs van ong. min 40 graden er verbrand niets . alleen het pigment verandert daardoor worden de haren wit ipv zwart of rood enz
  dus wat een onzin om dit te verbieden

 • opafan

  Raar maar waar: de mensen die van niks weten hebben de grootste mond!!!!

  Snappen julie dat nou????

  Ik namelijk niet!!!

 • koster

  In het oor lopen meridianen. Weet jij waar ze lopen? Kun jij zien of je er in knipt? Ik vind koudmerken een heel lelijk gezien, maar het tast geen meridianen aan. Laten we eens aan de koe vragen wat ze wil!
  Ach het maakt allemaal geen zak uit. De hele westerse wereld stort straks toch als een kaartenhuis in elkaar (de dollar is al failliet, het is wachten tot de stekker eruit gaat) en dan zijn we alle Sharons ook kwijt

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.