Home

Nieuws 2221 x bekeken 4 reacties

Dijksma verbiedt het koudmerken van runderen

Den Haag - Het koudmerken van runderen wordt verboden per 1 juni 2016. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma de Tweede Kamer.

 

Dijksma verbiedt het koudmerken omdat er voor veehouders voldoende andere - meer diervriendelijke - manieren zijn om vee te merken. Volgens Dijksma is de ingreep daarbij niet noodzakelijk voor mens en dier. Zij gaat hierover in gesprek met de sector en wil eventueel onderzoek naar alternatieve merkmethoden ondersteunen.

Het koudmerken, waarbij een cijfer wordt bevroren op de huid, wordt nog door ongeveer 10 procent van de veehouders toegepast en is een managementinstrument voor veehouders om de dieren te kunnen herkennen.

LTO laat in een brief weten tegen het verbod op koudmerken van runderen in 2016 te zijn. Voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij zegt dat voor een categorie melkveebedrijven het koudmerken onmisbaar is.

Laatste reacties

 • alco1

  Koudmerken is een hulpmiddel wat enorm kan bijdrage tot minder vergissingen. Ondermeer in het leveren van antibiotica melk. Normaal verstand zal dus nooit geen verbod afkondigen. Een ander argument is het pijnigen van de dieren. Dit is regelrechte onzin. Men vergelijkt het vaak met brandmerken. Koudmerken is echter een proces wat alleen de aanzet geeft tot het afsterven van de haarwortels.

 • A3Lely

  Ik heb jaren voor AB aan het koudmerken geweest en nooit het idee gehad dat het rund er veel hinder van had. Voor de veehouder of ingehuurde hulp is het daarentegen een perfect herkenningsmiddel. Niet afschaffen dus.

 • dutch kiwi

  heeft deze dame liever dat ze heet merken,zoals in aussie en zuid amerika enz

 • ...............

  Zou deze dame zelf ook niet ergens op een verborgen plekje een klein '
  merkje' hebben staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.