Home

Nieuws 1748 x bekeken 8 reacties

Dijksma hoopt op steun jonge boeren

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) hoopt dat provincies ook in het kader van plattelandsbeleid steunmaatregelen willen treffen voor jonge boeren. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Meerdere fracties vroegen de staatssecretaris zich in te zetten voor steunmaatregelen voor jonge boeren in de tweede pijler van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), naast de steunmaatregelen voor de jonge ondernemers in de eerste pijler. Dijksma heeft met de provincies gesproken over de regeling. “Mijn inzet zou zijn dat er ook in de tweede pijler steun komt voor jonge boeren. Ik heb provincies gevraagd om met voorstellen te komen.” Ze wijst erop dat het natuurlijk ook van belang is dat de provinciale politiek wordt overtuigd van het belang van deze regeling.

Dijksma benadrukt na opmerkingen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts dat het geld uit de tweede pijler nadrukkelijk bestemd is voor de agrarische sector en niet voor fietspaden, waar Geurts voor vreest.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Jonge boeren steunen en de gevestigde orde het zo moeilijk mogelijk maken? Ik mis het verband hierin !

 • mwhjanssen5

  Wij hoeven geen steun alleen geen boven europese regeltjes maken of er moet een meerprijs inzitten voor de ondernemer en zorgen voor een eerlijke margeverdeling in de keten, dat is wat er moet gebeuren steun is water naar de zee dragen. Zorgen dat de jonge ondernemers een eerlijke concurrentie positie hebben t.o.v. europa.

 • koestal

  een goede prijs voor je produkt is ook heel goed,en je niet laten mangelen door de retailers

 • trekker123

  Hou toch eens een keer op met die steun. Laat mensen gewoon zelf hun broek ophouden. Kunnen ze best als je ze het leven niet constant op allerlei fronten moeilijk zit te maken.De overheid blijft maar denken dat ze met subsidies en regelingen een sector overeind kan houden, maar dat wordt dood eenvoudig gewoon door de markt bepaald. Laat die markt dan ook gewoon zijn werk doen.

 • alco1

  @trekker je laat weer zien dat je er niets van snapt.
  Subsidies zijn er niet voor de boer, want door marktwerking zakt daardoor de basisprijs. De boer wordt er echter wel afhankelijk van en kan daardoor mooi aan het lijntje gehouden kan worden.
  Omdat echter de basisprijs zakt heeft de landbouw en indirect de Staat voor export qua prijs een concurerend produkt in handen. Dit is nodig om al die importen van olie, auto's, kleding, electronica enigzins mee te kunnen betalen. De landbouw heeft een betalings overschot van rond de 26 miljard. Daarbij is de subsidie van 850.000 een penut.

 • trekker123

  Geloof je echt dat door een of ander regelingtje voor jonge boeren de basisprijs gaat zakken? Ben trouwens benieuwd wat dat is. De basisprijs. Zou wel handig zijn als je met 850.000 een markt met een balans van 65 miljard kunt manipuleren. Denk dat er toch iets meer voor nodig is.

 • alco1

  De marktprijs wordt door marktwerking gemaakt. Basisprijs is met aftrek van subsidies en toeslagen.
  Regelingetje voor jonge boeren zal geen verschil uitmaken maar wel voor het totale beleid.
  Wat zou het prachtig zijn als iedereen zonder subsidies en allerlei onnozele wetjes kon produceren. We kunnen onze ogen echter niet sluiten voor wat concurerende landen wel doen.

 • trekker123

  Nou, dan zal de minister dus gewoon door moeten gaan met allerlei subsidies om de boel in de benen te houden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.