Home

Nieuws 4 reacties

Dijksma: geen taboe op terugdraaien privatisering

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) komt binnen een maand met een plan van aanpak voor de verbetering van het toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het eventueel terugdraaien van de uitbesteding van inspecties in bijvoorbeeld slachthuizen is volgens haar daarbij geen taboe. Dat zei zij dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA). Aanleiding voor de discussie is een nog te verschijnen boek van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout. Met Van Silfhout vindt Van Dekken dat er de afgelopen jaren te veel is bezuinigd op de NVWA. Bovendien zou de dienst niet door Economische Zaken, maar Volksgezondheid moeten worden aangestuurd.

Dijksma erkent dat de capaciteit van de NVWA is teruggebracht, maar kan niet zeggen of het toezicht hieronder heeft geleden. Welk departement het primaat heeft in de aansturing, is wat haar betreft niet van belang; het hele kabinet erkent het belang van voedselveiligheid. Een verzoek van de Christenunie om op korte termijn een plenair debat over de NVWA te voeren, kreeg onvoldoende steun.

Laatste reacties

 • Momfer

  is er al een onderzoek ingesteld naar de onderzoeksjournalist?mischien heeft hij ook last van het STAPEL syndroom.

 • info460

  EZ is goed bezig, maar niet heus! Eerst de Productschappen opdoeken, zodat alles nu opnieuw uitgevonden moet worden met minder garanties. Slecht voor de sector!! Nu de slachterijkeuringen duurder maken en rekening bij slachterijen neerleggen. Alle dieren moeten zo meteen in buitenland geslacht worden omdat slachterijen in Nl te hoge kosten krijgen en niet kunnen concurreren. Slecht voor de sector!! Nog even lekker zo doorgaan met afbreken wat goed is, mevrouw Dijksma. Dan laat u een prima erfenis na voor de sector na uw aftreden. Deze wordt namelijk nog weer kleiner. Slecht voor BV Nederland. Immers; van iedere euro die in NL meer binnenkomt dan eruit gaat is 60 cent te danken aan de agrarische sector. Vijf jaar terug was dat nog 65 cent. Vooral doorgaan zo en na 10 jaar terug kijken. Wat is er fout gegaan? We deden het zo goed, met de beste bedoelingen. WEG is de LANDBOUW. De Nederlander maakt het allemaal niets uit, die stemt op partijen die hiervoor gezorgd hebben.

 • adam

  er heeft een politieke ruil plaatsgevonden tussen het cda en d66.nu is het geheugen van een kamerlid ook niet alles maar daar ligt de orzaak.de rvv is in handen van landbouw gekomen . de vraag was niet meer Mag het verkocht worden maar Kan het verkocht worden.

 • jan van den broek

  Dijksma laat zich niet dekken door Van Dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.