Home

Nieuws 1309 x bekeken 9 reacties

'Dierlijke mest niet nodig voor vruchtbare bodem'

Zoetermeer – Vegetarische slager Jaap Korteweg vindt de noodzaak van mest voor de bodemvruchtbaarheid een romantisch verhaal. "Mest is een verliespost. Plantaardige mest is veel efficiënter dan dierlijke mest", zei Korteweg tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten (NVLJ) in Zoetermeer.

Korteweg ziet met zijn alternatieve vleesproducten op basis van soja en lupine een mogelijkheid om de veehouderij te vervangen, omdat hiermee efficiënter en milieuvriendelijker voedsel geproduceerd kan worden. De gedachte dat dierlijke mest nodig is voor de bodemvruchtbaarheid vindt Korteweg onzin. "Als je plantenresten vergist of composteert heb je een prima grondstof voor de bodem", aldus de voormalig voorzitter van de akkerbouwvakbond. Hij zegt dat het veel efficiënter is dan wanneer de planten eerst door een dier moeten gaan. Er is volgens hem geen reden meer om de veehouderij in stand te houden.

Korteweg verwacht dat er over twintig jaar een discussie zal zijn of de veehouderij nog nodig is en misschien wel of de veehouderij niet verboden moet worden. "Alleen voor de leerproductie is nog geen goed alternatief", zegt Korteweg.

De Vegetarische slager wil de grootste slager ter wereld worden. Op dit moment worden de alternatieve vleesproducten via ongeveer duizend verkooppunten in Nederland verkocht. "Het product is nu nog relatief duur vanwege de beperkte schaal. Maar als de productie groter wordt en het product ook prijstechnisch een alternatief is voor vlees, zal het heel hard gaan", verwacht Korteweg. Hij richt zich bij de ontwikkeling van zijn product alleen op smaak en niet zozeer op de dierenwelzijnsdiscussie. "Mensen willen er niet op achteruit gaan. Daarom telt voor de meesten eerst de smaak, dan pas de productiewijze."

Laatste reacties

 • RSommers

  Schaalvergroting om kosten te verlagen?? En dat uit de mond van de man van Marianne Thieme...

 • agratax2

  Misschien kunnen we gezond eten en leven zonder dierlijke producten, alhoewel ik dat betwijfel. Vlees eten is zo oud als de mensheid. Ik vraag me wel af hoe Jaap de ongeschikte akkerbouw gronden zonder grazers wil inzetten voor de voedselproductie? Deze twee zijn bezig met een kruistocht tegen de natuurlijke eetgewoonten van de alles etende mens.

 • bankivahoen

  Hij wil de grootste van de wereld worden, kijk hem eens ver plassen!! Wel fijn dat zijn vrouwtje regelgeving op basis van leugens zou kunnen toepassen om de sector te verbieden ! Hoezo belangenverstrengeling ? Gelukkig voor hen kijkt de NVWA in deze zaak meestal niet zo scherp!

 • alco1

  Je krijgt planteresten door ze te bemesten. Met (kunst)mest?

 • jordi 1455

  Al dat groenvoer heeft kortweg's brein aangetast. De Peel zijn de vruchtbaarste gronden van Nederland door al die dierlijke mest die er op wordt gegooid. Kortweg's grond zou ooit de onvruchtbaarste grond van Nederland worden, met een hoop onkruid.

 • minasblunders1

  Nou, dan kan dat onkruid ook weer mooi in die vegaburgers verwerkt worden met als voorafje een brandnetelsoepje. Tel uit je winst!

 • Mozes

  Hij geeft in ieder geval wel aan wat de werkelijke bedoelingen van Wakkerdier zijn: geen diervriendelijke veehouderij maar een vegetarisch Nederland.

 • p.a.drost1

  blijkbaar missen vegetariers toch iets, waarom moeten ze iets eten wat op vlees lijkt? vegatarische slager? Raar verhaal.......

 • boerrick

  hoe kan je de titel slager dragen als je niks slacht, vind ik wel een beetje vervalsen van de markt.
  en mest is in zekere zin toch plantenresten??? In een beest geef je het alleen een extra gebruik, iets van efficientie of zo.
  En tot slot, was is het nummer van het gekkenhuis.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.