Home

Nieuws 1370 x bekeken

Dierenarts beboet voor verstrekking clenbuterol

Den Haag - Het veterinair tuchtcollege heeft een dierenarts beboet met 500 euro (waarvan de helft voorwaardelijk) wegens het voorschrijven van een clenbuterol-houdend geneesmiddel bij een kalf.

De geanonimiseerde uitspraak van het tuchtcollege is deze week gepubliceerd. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  kwam de dierenarts op het spoor doordat bij een controle op een veehouderij een flesje met het clenbuterol-houdend geneesmiddel werd aangetroffen. Op hetzelfde bedrijf werd ook een flesje met een hormoonpreparaat gevonden, waarover het tuchtcollege een aparte uitspraak doet.

De dierenarts die het clenbuterol-houdend middel had verstrekt, zei dat dat was gebeurd om een kalf te behandelen dat ernstige ademhalingsproblemen had. Het middel mocht overigens niet baten. De tuchtrechter oordeelt dat de dierenarts had moeten weten dat clenbuterol-houdende middelen taboe zijn in de rundveehouderij, vanwege het groeibevorderende karakter van het geneesmiddel.

Voor het verstrekken van een flesje met het hormoonpreparaat Regumate zonder juist etiket werd aan een dierenarts een berisping gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.