Home

Nieuws 480 x bekeken

DBV wil Europese marktwaarnemer

Berlijn - Het Deutsche Bauernverband (DBV) wil dat er vaart wordt gezet achter de opbouw van een Europees landbouwmarktinformatiesysteem als alternatief van de marktberichtgeving van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Deze ligt door de begrotingsstrijd in Washington plat. Dat toont volgens de Duitse boerenfederatie eens te meer aan dat een eigen Europees systeem uiterst noodzakelijk is.

"Door de volatielere markten hebben onze boeren goede, onafhankelijke marktinformatie en vooral ook goed onderbouwde analyses van de Europese en internationale markten nodig," bepleit het DBV. De EU zou het voorbeeld van de USDA kunnen volgen door gebruik te maken van haar wereldwijde buitenlandse vertegenwoordigingen. Deze kunnen marktrelevantie gegevens verzamelen en door de Europese Commissie laten uitwerken.

Het DBV kondigt aan de inzet voor een dergelijke aanpak samen met de Europese boerenfederatie Copa-Cogeca op te zullen voeren. "In dat opzicht steunt het Bauernverband ook het voorstel van landbouwcommissaris Dacian Ciolos om voor de toekomstige ontwikkeling van de Europese melksector de opbouw van een Europese marktobservatie-instantie in het leven te roepen."

Of registreer je om te kunnen reageren.