Home

Nieuws

Campagne legt belang landbouwbeleid uit

Brussel – De Europese Commissie is met een publiekscampagne begonnen om burgers het belang van landbouwsubsidies uit te leggen. De campagne ‘zorgen voor onze wortels’ zal het komende jaar in de lidstaten worden uitgevoerd met evenementen en websites waarmee burgers worden gewezen op het belang van de land- en tuinbouw voor de samenleving.

“De campagne laat zien hoe zichtbaar de vruchten van de landbouw zijn in het dagelijks leven”, zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos. Hij wijst erop dat mensen niet alleen het voedsel consumeren dat boeren hebben geproduceerd, maar dat ze ook kleding dragen van agrarische producten en genieten van het landschap dat door boeren wordt beheerd.

Ciolos hoopt het brede publiek met de campagne duidelijk te maken hoe belangrijk het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)is voor de toekomst van Europa. “Niet alleen vanwege de voedselproductie, maar ook vanwege het behoud van onze natuurlijke bronnen en een leefbaar platteland. Dat rechtvaardigt een vergoeding voor boeren die hiervoor zorgen in het belang van de samenleving", vindt Ciolos.

Het Europese landbouwbeleid wordt betaald uit belastinggeld. Het budget voor het nieuwe GLB voor de periode 2014-2020 is 363 miljard euro. Hiervan is bijna 278 miljard euro directe inkomenssteun voor boeren. Het landbouwbudget is bijna 40 procent van de EU-begroting. Het GLB kost burgers ongeveer 30 cent per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.