Home

Nieuws 486 x bekeken

CDA wil voedsel hoog op de agenda in Brussel

Brussel – Nederland is erbij gebaat dat voedselzekerheid en voedselveiligheid hoog op de agenda staan in Brussel. Dat schrijft het CDA in haar verkiezingsprogramma voor de Europese Verkiezingen volgend jaar.

"Dankzij de Europese interne markt is Nederland één van de grootste agrarisch exporteurs. Landbouw is niet alleen vanwege zijn economische waarde belangrijk, het gaat ook om voedselzekerheid en -veiligheid en het draagt bij aan plattelandsontwikkeling en natuur", staat in het verkiezingsprogramma.
CDA vindt dat het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid een gelijk speelveld moet garanderen voor veilige voedselproductie met verantwoord gebruik van grondstoffen, water en energie. De partij vindt dat er binnen het landbouwbudget meer geld moet worden besteed aan innovatie en duurzaamheid. Ook pleit de partij voor het schrappen van verouderde regelgeving. "Landbouw en water vragen om doelgerichte wetgeving in plaats van starre middelvoorschriften, zoals de nitraatrichtlijn", aldus het verkiezingsprogramma. De partij wil verbetering van de waterkwaliteit en beschikbaarheid van zoet water op Europees niveau aanpakken.

CDA pleit voor het verbeteren van de Europese interne markt door belemmeringen in nationale regelgeving weg te nemen als het gaat om vrij verkeer van goederen en diensten, personen en kapitaal. Toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Verdrag van Schengen vindt CDA niet wenselijk.
De partij is ook kritisch op de EU als orgaan. CDA wil stoppen met vergaderen in Straatsburg en het aantal eurocommissarissen moet worden gehalveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.