Home

Nieuws

Bulgarije overweegt opening grondmarkt

Sofia – Bulgarije overweegt beperkingen op de directe verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders toch niet te verlengen. Het Bulgaarse parlement ging onlangs akkoord met het verlengen van de wetgeving tot 2020, maar premier Plamen Oresharski gaat onder druk van de Europese Commissie de verlenging onder de loep nemen.

Roemenië houdt vast aan beperkingen. Dat meldt persbureau Agra Europe.

Bulgarije kreeg net als Roemenië volgens een toetredingsverdrag toestemming een moratorium op de verkoop van landbouwgrond aan boeren in stand te houden tot 2014. Andere landen in Midden- en Oost-Europa die in 2004 toetraden, kregen dit recht ook voor een periode van zeven jaar. Oresharski noemt het besluit tot het verlengen van de regels nu resultaat van politieke emotie.

Bulgarije is met afstand de armste lidstaat van de EU. Het bruto nationaal product per inwoner ligt in Bulgarije op ongeveer een derde van Nederland. De angst bestaat dat bijvoorbeeld Duitse, Britse en Nederlandse boeren of investeerders vele duizenden hectares landbouwgrond opkopen. De beperkingen zijn weliswaar voorgesteld door een kleine anti-EU-partij, Ataka, maar werd gesteund door het overgrote deel van het parlement.

In Roemenië is vooralsnog van plan ook na 1 januari 2014 de aankoop van landbouwgrond door buitenlandse partijen te beperken. In Hongarije werd dergelijke wetgeving niet opgevolgd maar de regering heeft aangegeven te onderzoeken of herinvoering mogelijk is.

De Bulgaarse vice-premier Zinaida Zlatanova zei tegen lokale media dat ze er vertrouwen in heeft dat het moratorium geen stand zal houden. De EU-wetgeving gaat immers boven de nationale wetten. "We hebben een transitieperiode gehad van zeven jaar, waarin we niet verplicht zijn de EU-wetgeving na te leven voor vrije bewegingen van kapitaal, en met name het eigendom van grond. De EU-wetgeving verbiedt discriminatie tegen buitenlanders als het op bezit van grond aankomt."

Of registreer je om te kunnen reageren.