Home

Nieuws 511 x bekeken

Britten vervolgen overtreders mestregels

Londen – De Britse milieudienst Environment Agency gaat boeren in bestaande nitraat-gevoelige zones die nog altijd niet voldoen aan de mestregels aanpakken. De dienst tekent daarbij aan dat voor die boeren wegens 'non-compliance' ook een korting op de toeslagrechten dreigt.

Dat meldt de National Pig Association, de bond van Britse varkenshouders. NPA herinnert er aan dat varkensboeren over mestopslag voor minimaal zes maanden moeten beschikken. Die regel geldt al enige tijd in bestaande nitraat-gevoelige zones zodat boeren ook voldoende tijd hebben gehad om de vereiste voorzieningen te treffen. In gebieden die meer recent als nitraat-gevoelige zone zijn aangewezen, gelden de verplichtingen pas vanaf eind 2015.

Volgens de Environment Agency heeft het natte weer van vorig en dit jaar de noodzaak voor voldoende opslag nog eens aangetoond. ''Boeren die over de minimaal vereiste of meer opslag beschikten, konden de nadelige gevolgen voor de grond of het water in deze moeilijke periode beter opvangen.'' Volgens de dienst komen boeren die niet voldoen aan het licht tijdens gerichte controles of door vervuilingsproblemen met mest. ''Die boeren die gepakt worden dienen direct een actieplan met een duidelijk tijdsplan op te stellen of krijgen te maken met handhaving inclusief vervolging.''

Of registreer je om te kunnen reageren.