Home

Nieuws 6 reacties

Brabant onderzoekt lek over bouwstop

Den Bosch - Het Brabantse college van Gedeputeerde Staten vermoedt dat het plan om een bouwstop af te kondigen eerder bekend was dan afgesproken was met fractievoorzitters in Provinciale Staten.

 

Aanleiding van het vermoeden is dat Adviesbureau Van Dun in Ulicoten daags voor de bouwstop zestig vergunningsaanvragen indiende om de bouwstop voor te zijn.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft maandag aangifte gedaan over het uitlekken van de bouwstop. De recherche heeft de aangifte in behandeling genomen en gaat uitzoeken of informatie door politici of ambtenaren over het Statenbesluit is uitgelekt.

Uit een eerste inventarisatie van de provincie bleek dat meer bouwvergunningen in de week van 20 september zijn ingediend dan normaal. Dit gebeurde onder meer in Bergeijk, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om 19 extra aanvragen. Deze aanvragen zijn allen ingediend door veehouders die werden begeleid door adviesbureau Van Dun uit Ulicoten.

Peter Monster, mede-eigenaar van Van Dun Advies, zegt dat hij de bouwstop aan zag komen. "We wisten dat in februari of maart de nieuwe Verordening Ruimte in moet gaan. Het nieuwe beleid was half september al ter inzage gelegd. Pak de kalender en het vergaderschema van PS en dan kom je op 20 september uit. We zijn een gespecialiseerd adviesbureau en als dit je vak is dan moet je kunnen schatten wat je het beste kan doen voor je klanten."

Monster heeft circa zestig bouwvergunningen versneld ingediend, vooral voor rundveebedrijven in extensieveringsgebieden. “Deze gebieden gaan straks volledig op slot als het nieuwe beleid in werking gaat”, aldus Monster. Veel meer vergunningen heeft hij niet meer op de plank liggen. Monster zegt de vergunningen versneld in gediend te hebben

De provincie is deze week gestart met een uitgebreid onderzoek naar het aantal ingediende bouwvergunningen in de periode 1 tot en met 20 september.

Vrijdagavond 20 september legden Gedeputeerde Staten een voorstel voor een bouwstop voor aan Provinciale Staten (PS). Vlak voor middernacht stemde PS in. De fractievoorzitters waren door GS al eerder op de hoogte gebracht van het voorstel.

Laatste reacties

 • jaapjo

  zo houden ze elkaar lekker bezig....

 • Isidorushoeve

  Neem aan dat er niet gelekt is over bouwstop.
  Kwestie van nadenken - voorbereiden en PS vergadering volgen.

 • Ishtar

  Heel goed uitzoeken en strafrechtelijk vervolgen.
  Ook de vergunning aanvragers.
  Geen vergunning verlenen en financïel kaal plukken, ook dat advies bureau immers het is expliciet het gedrag van de vee-industrie wat burgers kennen en de problemen in Brabant haar oorsprong in hebben.
  Een burger hoeft geen enkel respect meer te hebben voor de maffia van de vee-industrie.
  Waarom zouden burgers moeten overleggen met deze sector?

 • niek brabant

  ishtar onderzoeken en op internet met adresgegevens zetten misschien ook een goed idee ???

 • jordi 1455

  @ishtar die vergunningsaanvragers doen niets illegaals, er staat nergens in de wet dat een bouwvergunning aanvragen niet mag. Overigens ben je een triest persoon ishtar omdat je de veehouder constant zit af te zeiken en met leugens komt.

 • bankivahoen

  Dat joch van # 3 heeft nog geen hongerwinter meegemaakt, anders piept ie wel anders!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.