Home

Nieuws

Boetes voor malafide uitzendbureaus

Den Haag – Inspectiediensten hebben het afgelopen anderhalf jaar voor 90 miljoen euro aan boetes opgelegd aan malafide uitzendbureaus. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De boetes en naheffingen zijn opgelegd door de Inspectie SZW, Belastingdienst en de Stichting Naleving cao voor Uitzendkrachten.  De diensten zijn sinds 2012 zestig onderzoeken gestart naar 95 uitzendbureaus en 181 inlenende bedrijven. Daarnaast zijn 600 uitzendbureaus en 700 inlenende bedrijven geïnspecteerd. In 30 procent van de gevallen was sprake van een overtreding.

Bij het meldpunt malafide uitzendbureaus zijn 1100 meldingen binnen gekomen. Bijna 65 procent van deze meldingen wordt onderzocht.
De komende tijd wordt het beleid tegen malafide arbeidsbureaus verder aangescherpt. In het aangescherpte beleid worden niet alleen de uitzendbureaus, maar ook de mensen achter het uitzendbureau beboet bij overtredingen. De Belastingdienst en Inspectie SZW gaan ook malafide doorstarters aanpakken door eerder opgelegde boetes te verhalen op het ‘nieuwe’ uitzendbureau van een foute uitzendondernemer. Ook wordt bij herhaalde overtreding sneller faillissement aangevraagd voor een uitzendbureau.

Verder kunnen leidinggevenden van malafide bureaus een bestuursverbod van de rechter krijgen, zodat zij hun frauduleuze praktijken niet met een nieuwe onderneming kunnen vervolgen. Minister Asscher wil daarnaast inspectiegegevens openbaar maken om werknemers en ondernemers te waarschuwen voor foute uitzendbureaus.

Of registreer je om te kunnen reageren.