Home

Nieuws 478 x bekeken 1 reactie

Boeren tevreden over inzet waterschap

Middelharnis – Boeren zijn over het algemeen tevreden over de wijze waarop Waterschap Hollandse Delta zich in zet om het overtollige water af te voeren.

"We hebben in totaal ongeveer honderd extra pompen ingezet om het water af te voeren", vertelt dijkgraaf Jan Geluk bij een gemaal in Middelharnis. Naast het gemaal is met een grote kraan een extra pomp uit Harderwijk neergezet om water te lozen op het Haringvliet. De meeste pompen had het waterschap zelf op voorraad.

"Met de normale capaciteit kunnen we 15 millimeter regen per etmaal wegpompen. Met de extra pompen kunnen we tot 18 millimeter afvoeren. We verwachten dat we de neerslag van plaatselijk tot 120 millimeter binnen zeven tot acht dagen hebben afgevoerd", aldus Geluk.

Er zijn sinds zondag honderd mensen uit de buitendienst van het waterschap in touw om de pompen te installeren en in werking te treden. "Veel meer kun je niet doen. Met de snelheid waarmee het water weg gaat, maakt een uur eerder of later beginnen met pompen niet veel uit. We konden moeilijk de mensen zondag uit de kerk halen om aan het werk te gaan", zegt Geluk. Voorzorgsmaatregelen kon het waterschap ook niet treffen om de grote hoeveelheid regen op te kunnen vangen. "Het water was overal op peil. Het waterpeil verlagen kan ook niet, omdat slootkanten dan gaan inzakken", zegt de dijkgraaf.

In de eerste dag dat de pompen draaien is 5 centimeter water afgepompt in het gebied. Met de regen die voor dinsdag wordt voorspeld, verwacht Geluk weinig problemen.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    met andere woorden, het waterschap heeft goede pr medewerkers

Of registreer je om te kunnen reageren.