Home

Nieuws 1177 x bekeken

'Boer niet altijd korten bij fout loonwerker'

Luxemburg - Als een loonwerker zich niet aan de randvoorwaarden voor de toeslagrechten houdt, hoeft dat niet altijd te leiden tot een korting op het toeslagrecht van de eigenaar van de grond.

Dat stelt advocaat-generaal Juliane Kokott bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De conclusie van Kokott geldt als een advies aan het Europese Hof, dat over ongeveer een half jaar een uitspraak doet. Conclusies van de advocaat-generaal zijn doorgaans leidend in de uitspraak van het Hof.

Het Europese Hof buigt zich over een zaak die is voorgelegd door de Nederlandse Raad van State.  Melkveehouder Arie van der Ham maakte de kwestie aanhangig, omdat hij vindt dat hij ten onrechte 20 procent gekort wordt op zijn toeslagrechten nadat een loonwerker de regels voor emissiearme aanwending van mest op zijn grond niet goed had uitgevoerd.

Van der Ham kreeg te maken met een korting van 20 procent, omdat er in de ogen van het ministerie sprake was van een opzettelijke overtreding.

De advocaat-generaal bij het Hof vindt dat die opzet niet zo eenvoudig kan worden aangenomen. Als een boer een loonwerker inschakelt die er om bekend staat dat hij het niet zo nauw neemt met de regels en zelf verder ook geen instructies geeft of toezicht houdt, dan hoeft de boer niet op clementie van Kokott te rekenen, ook al gaat ze zelfs in dat geval nog niet meteen uit van opzet.

Als de boer een betrouwbare en ervaren loonwerker inschakelt, de opdracht duidelijk geeft met daarbij de uitleg over eventuele bijzondere kenmerken van de grond en ook voldoende toezicht houdt, dan kan een overtreding van de randvoorwaarden niet direct leiden tot een korting van 20 procent. Er is dan hoogstens sprake van nalatigheid, aldus Kokott. Dat leidt tot een korting van 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.