Home

Nieuws

Amerikaanse budgetcrisis raakt landbouw beperkt

Washington – De Amerikaanse federale overheid sluit deels haar deuren omdat de Democraten en Republikeinen geen deal hebben bereikt over de overheidsuitgaven.

De landbouw wordt geraakt, al worden voedsel- en landbouwinspecties aangemerkt als cruciaal en dus voortgezet. De Amerikaanse ambassade meldt geen informatie te hebben die wijst op het stilleggen van handelsdiensten, zoals de verwerking van exportcertificaten.
In de VS zijn volgens The New York Times circa 800.000 mensen op onbetaald verlof gestuurd. Nog eens circa een miljoen ambtenaren wordt gevraagd door te werken zonder salaris, met compensatie later in het vooruit gesteld. Diensten die cruciaal worden geacht voor de bescherming van leven en bezit – zoals het leger en justitioneel apparaat - worden niet geschorst.
In de landbouw maken belangenorganisaties zich zorgen over de financiering van de Foreign Agricultural Services, een dienst voor exportbevordering. Directeur Floyd Gaibler, directeur handelsbeleid van de US Grains Council, noemt de dienst essentieel voor het ontwikkelen van buitenlandse markten. Nu heeft de dienst nog geld, maar de lengte van de “shutdown” is nog onbekend.
Meer dan 30 programma’s onder de landbouwwetgeving, de Farm Bill, worden geschorst. Wellicht het meest in het oog springt een regeling waarbij boeren een vergoeding krijgen voor het braak laten liggen van grond. Het “Conservation Reserve Program” accepteert voorlopig geen nieuwe deelnemers. De Farm Bill is inmiddels overigens verlopen, maar de meeste programma’s lopen onder oude wetgeving door tot begin 2014,
De “shutdown”  van de federale overheid is direct zichtbaar voor mensen die bepaalde nationale parken, monumenten en musea, die nu dus gesloten zijn, wilden bezoeken. Veteranen krijgen onder meer een deel van hun vergoedingen niet terwijl geld voor specifieke voedingsprogramma’s gericht op vrouwen, baby’s en kinderen grotendeels zal moeten worden opgehoest door gemeenten en staten zelf.
Postdiensten gaan door omdat ze wordt gefinancierd uit de opbrengt van postzegels. Bepaalde diensten zoals het uitgeven van paspoorten deels worden gefinancierd uit leges en deels uit federaal belastinggeld. Deze diensten worden voortgezet zolang geld beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.