Home

Nieuws 2546 x bekeken

Hoosbuien en windstoten geselen Nederland

Rijswijk - De herfst heeft zondag stevig zijn intrede gedaan in delen van Nederland. Langdurige hoosbuien en windstoten hielden huis in voornamelijk Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht, met plaatselijk grote schade tot gevolg.

Op sommige plaatsen viel zondag meer dan 75 millimeter neerslag. Dat zijn bijna acht volle emmers per vierkante meter. Ook andere delen van het land ondervonden veel overlast.

Vooral het eiland Goeree-Overflakkee had veel hinder van het water. In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant stonden volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zondagmiddag vrijwel alle straten blank. Veel inwoners konden hun vrije zondag daardoor besteden met het in veiligheid brengen van hun meubels. Bij de centrale kwamen zo'n honderd meldingen binnen van mensen bij wie het water de woning was binnengelopen.

Ook de brandweer in Utrecht, Zeeland, Noord-Holland en Gelderland kreeg veel meldingen binnen over omgewaaide bomen, gevaarlijk hangende takken, volgelopen kelders en straten die blank stonden. Het waterschap Delfland, dat de waterhuishouding in en rond onder meer Den Haag, Delft en het Westland regelt, moest noodpompen inzetten om het overtollige water af te voeren. Ook draaiden de gemalen in deze regio op maximale kracht.

In Rotterdam-Zuid verzakte door het de regenval een gasleiding. Daardoor kwam het metroverkeer tijdelijk stil te liggen en werden enkele woningen tijdelijk ontruimd.

Het KNMI waarschuwde zondagochtend al voor het extreme weer. De ANWB volgde met een waarschuwing voor automobilisten. Zij kregen het advies om voorzichtig te rijden vanwege plassen op het wegdek.

Het noodweer leidde in de ochtend al tot veel ongevallen op de wegen. Op de A28 (Amersfoort-Zwolle) ging tussen Vathorst en Nijkerk de rechterrijstrook dicht nadat daar een auto in de sloot terecht was gekomen, vermoedelijk door aquaplaning. Op een toerit naar de A2 (Den Bosch-Utrecht) kwamen bij Beesd twee voertuigen ondersteboven op de rijbaan terecht na een ongeval.

Rijkswaterstaat moest werkzaamheden op de A1 bij Hoevelaken stilleggen vanwege de wateroverlast en op de A20 bij Rotterdam ging in de richting van Gouda de rechterrijstrook dicht omdat deze volledig onder water stond.

Een handjevol bezoekers van Dierenpark Amersfoort moest teleurgesteld worden. Het park sloot voor het eerst in het 65-jarige bestaan de deuren wegens de regenval. Grote modderpoelen en ondergelopen wandelpaden maakten het park ontoegankelijk voor publiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.