Home

Nieuws 25 reactieslaatste update:28 jan 2013

Drie procent minder subsidie bij ontbreken gewasbeschermingsplan

Den Haag - Boeren worden onmiddellijk gekort op hun subsidie als zij per 1 februari aanstaande geen gewasbeschermingsplan kunnen laten zien. Hiertoe heeft de Europese Commissie opdracht gegeven. De NVWA gaat de controle uitvoeren. Tot eind 2012 werd het niet hebben van een gewasbeschermingsplan gezien als een 'herstelbare overtreding'. Volgens LTO leidt de maatregel tot veel onbegrip bij ondernemers.

Het ontbreken van een plan wordt vanaf dit jaar gezien als een 'ernstige overtreding' en kan leiden tot een korting van drie procent op de hele inkomenssteun. Per saldo komt dit neer op 600 euro per jaar, bij een gemiddelde inkomenssteun aan melkveehouders van 20.000 euro per jaar. Voor het ontvangen van deze steun moet namelijk aan alle voorwaarden voor goed ondernemerschap worden voldaan, dit wordt ook wel cross-compliance genoemd. De richtlijnen hiervoor zijn opgesteld door de Europese Commissie.

Het hebben van een plan is de verantwoordelijkheid van de agrariër, ook als een loonwerker de middelen toepast. Vooral veehouders laten het spuiten vaak over aan loonwerkers en hebben zelf vaak geen plan voor het gebruik van de middelen. De NVWA begint in februari met de cross-compliance controles. Distributeurs en loonwerkers hebben vaak formulieren die boeren kunnen gebruiken.

Dirk-Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond vindt het verplichte gewasbeschermingsplan vooral een administratieve lastenverzwaring voor veehouders. "Het is een extra administratieve handeling die een veeboer er weer bij krijgt." Hij beaamt echter wel dat veehouders zich niet of nauwelijks bewustzijn van de gewasbeschermingsmiddelen die loonwerkers op het gras- of maisland gebruiken, terwijl ze er wel verantwoordelijk voor zijn. "Ik zou zelf ook niet weten welke middelen mijn loonwerker vorig jaar gebruikt heeft. We gaan onze achterban de komende weken voorlichten."

Een woordvoerder van LTO Nederland laat weten dat zij intensief overleg heeft gevoerd met EZ en NVWA om de verscherpte controle te kunnen voorkomen. Gewasbeschermingsspecialist Jaap van Wenum: "We zijn in gesprek over een alternatieve aanpak voor het gewasbeschermingsplan en betreuren het dat juist in het laatste jaar nog een verscherpte controle moet komen. Het leidt tot veel onbegrip bij ondernemers." Het ministerie van Economische Zaken wil samen met de sector een nieuwe opzet van het gewasbeschermingsplan maken. Deze zal naar verwachting in januari 2014 van kracht worden.

Tot eind vorig jaar werd het niet hebben van een gewasbeschermingsplan gezien als een 'herstelbare overtreding'. De agrariër kreeg de kans om alsnog een plan op te stellen. Deed hij dat op tijd, dan had dit verder geen gevolgen voor zijn subsidie. Nu deze herstelmogelijkheid is geschrapt moeten gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen te allen tijde een plan kunnen laten zien.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waar heb dit soort plannen baker gezien? Juist achter het IJzeren gordijn en wat was het resultaat? Dat er niet adequaat werd gespoten,omdat er middelen op het lijstje stonden die beter vervangen hadden kunnen worden door een ander vanwege het weer of de onkruiddruk etc. Hoe heeft LTO samen met de collega organisaties dit plan laten passeren in de bureaucratische wereld van de EU. Ik voorzie dat het plan straks niet klopt met de werkelijkheid en wat dan? Niemand spuit toch middelen die niet nodig zijn en laat noodzakelijke bespuitingen achterwege omdat ze niet in het plan zaten?

 • ikkethuis

  agratax1, het is nog zinlozer als je denkt. In dit plan staan geen bestrijdingsmiddelen, maar manieren hoe je denkt bepaalde dingen te bestrijden, bv schoffelen of dmv een veldspuit etc. Dit is alleen administratieve werkgelegenheid, en voegt niets toe. zo snel mogelijk afschaffen deze onzin.

 • gertke

  Agratax,het is toch duidelijk? Waar de Russen vanaf zijn,gaan wij naartoe.

 • gerjan slingenbergh

  Dat vind ik ook gradje. Beleidsmatig komen er steeds meer overeenkomsten met de voormalige Sovjet Unie. Als het op papier maar klopt, is het goed.

 • joannes

  Om dit nu gelijk met de Sovjet Unie te vergelijken gaat me iets te ver! Op de inkomenssteun wordt 3% gekort bij het hebben van geen plan: En op de website staat als motivatie: Doel is dat er bewust en kritisch gekeken wordt naar het gebruik en de alternatieven voor chemische bestrijding goed zijn afgewogen. Om het de boeren nog makkelijker te maken werkt het ministerie van Economische Zaken samen met de sector aan een nieuwe opzet van het gewasbeschermingsplan. Deze zal naar verwachting in januari 2014 van kracht worden.http://www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2029541/minder-subsidie-bij-ontbreken-gewasbeschermingsplan Het gaat hen dus niet om wat, maar om het verplichte selecteren van de alternatieven, en dat om 3% strafkorting op inkomenssteun te voorkomen.

 • Mels

  Ik heb al jaren een gewasbeschermingsplan,scoffelen waar kan en spuiten waar nodig middel wordt door de omstandigheden en de plaag bepaald.Langer hoeft het pal niet te zijn.Oja ik krijg geen subsidie en vul dit onzin ding ook niet in.

 • ikkethuis

  Mels, ik heb een gewasbeschermingsplan. Vorig jaar al, want toen moest het al. Het enige wat je hoeft te doen is elk jaar het jaartal dat er boven staat te veranderen, en maken dat het in de buurt van de gewasbeschermings kast ligt.
  Het schijnt dat als ze komen controleren en je kunt het niet ala minute laten zien dat je al hangt.........Afschaffen deze onzin.

 • drikhend

  Beste Agratax De zin of onzin weten we allemaal . Maar het is maar een plan . Men mag hier ten alle tijden van afwijken . Bij het plan hoort ook een soort evaluatie . Hier moet men dan de afwijking noteren met de reden waarom . Dit zou moeten of kunnen lijden tot minder bestrijdingsmiddelen . Aan een bureau zal het wel zo zijn . Maar ik denk dat de praktijk anders is dan de personen die de regels maken . Voor de lol ga je geen middelen meer gebruiken dan strikt nodig . Alleen al uit kosten overweging .En eventueel de volg schade aan de volgende gewassen of nateelt .Het enigste voordeel is dat je er mee bezig bent en onbewust zaken beter of anders gaat doen . Maar dan denk en vindt ik dat bij de middelen al een soort gewasbeschermingsplan bijgeleverd moet worden dat de teler gewezen wordt op mogelijke alternatieve die beter zijn onder bepaalde omstandigheden . Maar is de producent niet altijd bij gebaad .

 • ikkethuis

  Ik wil ook niet alles alleen maar afkeuren, dus ik wil ook wel een advies geven ipv het gewasbasch.plan. Stel gratis een app. beschikbaar waarin je kunt zien op welk tijdstip je het beste een gewasbescherming uit kunt voeren. Zoals er nu ook div. sataliet systemen zijn. Op het juiste moment spuiten met het juiste middel, daar kun je de meeste gewasbeschermingsmiddelen mee besparen. En als dit gratis is doet iedereen hier aan mee, want hij bespaart er ook no geld mee. Dan kunnen alle andere onzinige regels afgeschaft worden, en een soepeler toelatingsbeleid voeren voor div. middelen, want er worden minder gebruikt.

 • drikhend

  Beste ikkethuis Bij de overheid iets gratis krijgen . Zelf duur kopen en elk jaar laten eiken en keuren voor goed geld . Weer wat baantjes creatief geschapen . En geldelijk voordeel van de boer weer in de zak van een of ander zakkenvuller .

 • drikhend

  Beste ikkethuis Bij de overheid iets gratis krijgen . Zelf duur kopen en elk jaar laten eiken en keuren voor goed geld . Weer wat baantjes creatief geschapen . En geldelijk voordeel van de boer weer in de zak van een of ander zakkenvuller .

 • agratax2

  Ik ben blij niet meer aan deze verplichte bureaucratie te hoeven mee doen. Plannen maken o.k. maar dan plannen die hout snijden en geen plannen voor een ambtenaar die het moet zien zonder oordeel te geven. Den Haag denkt echt dat boeren >dom< zijn en maar naar de gifkast grijpen als of dat gen geld kost. Je zult die ambtenaar van de NVWA maar zijn voel je toch aardig opgelaten als je op controle pad moet van de Regenten.

 • Mels

  Ik heb em een keer ingevuld en na het seizoen bekeken,kwam helaas tot de conclusie dat 75% van het plan gewijzigd was in datzelfde seizoen en telkens met dezelfde reden.Het weer.Het enige plan dat je kunt maken is een bemestingsplan en een bouwplan.

 • CropdusterNL

  De Overheid is gewoon de weg kwijt! Ze staan mijlen veraf van de praktijk..Een gewasbeschermingsplan maken? Ze kunnen zelf nog niet eens een Nationaal Actieplan Duurzame gewasbescherming voor Brussel opstellen..Het is diep triest dat de Agrariër steeds weer tegen complexe regelgeving oploopt waar hij niet om gevraagd heeft...en dat deze bepalingen ver van realistisch zijn.. Eén ding is zeker de druk op vermindering van het gebruik van chemische middelen zal vanuit Brussel steeds meer gaan toenemen..

 • Seizoenskrediet

  Regeltjes van gesjeesde ambtenaren, vergeten maar al te vaak dat ons leven hun leven mogelijk maakt, hun hele leven is gebaseerd op subsidie, agrariërs nemen middelengebruik en milieu een stuk serieuzer als dat de gemiddelde ambtenaar zijn baan neemt!
  Ik stel voor een wet aan te nemen waardoor ambtenaren gekort kunnen worden op hun subsidie, als ze fouten maken of niet goed presteren.
  Heeft binnen de kortste keren het grootste gedeelte geen inkomen meer!

 • frans64

  waneer de doorsnee burger eens zou weten wat de boeren allemaal voor subsidies krijgen dan zou de wereld te klein zijn, volgens mij krijgen ze nog subsidie om een mercedes of een andere dure auto aan te schaffen

 • boerbarg

  volgens frans64 zit er ook subsidie op een nieuwe benz, moet dat ook in het plan staan?

 • miniplaat

  @frans64 achter welke steen kom jij vandaan? Burgers(waar jij er sowieso één van bent aan je reactie te horen) moeten zich niet bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben. Ik ben zelf ook tegen subsidies, maar op de voorwaarde dat de overheid dan ook alle heffingen laat vallen. Wanneer de doorsnee burger eens zou weten wat de boeren allemaal voor heffingen moet betalen...maar daar hoor je ze niet over, of wel Frans?:) Kom met oplossingen, niet met domme schreeuw opmerkingen zoals je vorige bericht.

 • joannes

  @frans64, wil je laten zien dat boeren misbruik maken van subsidie? Of dat je het er niet mee eens bent? Lees dit artikel en je bent weer bij: http://www.nederlandbloeit.nl/dossier/Voedsel/10751227/Waarom-subsidie-aan-boeren De conclusie is dat boeren zouden stoppen zonder inkomens garantie, of minimum, en voedsel daarmee niet meer vanzelfsprekend ruim voldoende aanwezig zou zijn voor een relatief lage prijs. Daarbij zouden weersinvloeden en daarmee oogsten sterk verschillen van jaar tot jaar en daarmee grote prijsfluctuaties veroorzaken die weer burger onrust kan veroorzaken. Overigens de varkenshouderij, de tuinderij en de pluimveehouderij krijgen niet of nauwelijks subsidie omdat ze zo concurrend zijn dat ze op de werldmarkt zelfstandig kunnen concurreren. Zo zie je maar die subsidie wordt verstrekt in het eigenbelang van de EU en NL om haar burgers te verzekeren van voedsel met stabiele prijzen. De boeren krijgen niets, ze worden klein gehouden omdat mede dankzij de subsidie er geen marktwerking plaatsvindt die een onderlinge concurrentie voorkomt, en de boeren in hun concurrentie op wereld niveau steunt.

 • Seizoenskrediet

  Zonder enige vorm van compensatie op het extreem hoge kostenbeleid en de zware regelgeving in Nederland zullen er weinig agrarische bedrijven zijn die succesvol kunnen concurreren op de wereldmarkt.
  Het is blijkbaar een manier om de Nederlanse agrariër tevreden te houden, eerst helemaal uitknijpen en vervolgens een klein gedeelte terug laten druppelen....

 • Seizoenskrediet

  Maareh...lees net een stukje in de krant over de visserij die zich nog beter heeft verenigt en daardoor een nog stevigere vuist kan maken richting overheid. (Zij betalen overigens helemaal geen accijns over de rode gasolie, wij in de oude situatie al zo'n 22 centen!!)
  Wat gaan we hieraan doen? buiten het klagen op een site die over het algemeen alleen door vakgenoten gelezen wordt?

 • vwgolf

  nog even en ik vul helemaal niets meer in ,ben het helemaal zat dat dreigen met korting op je toeslag,korten doen ze zo ook al

 • Mels

  Frans.je zet de vinger op de zere plek want je hebt helemaal gelijk,als een boer een ondernemer is die buiten de subsidie winst weet te maken kan ie van de steun een Mec kopen,inderdaad Boerbarg zo is het wel.

 • Mels

  Joannes,wat frans zegt is helemaal waar maar hij vergeet te nuanceren,dat heb ik maar even gedaan voor em,en ja weg met heffingen en subsidies,we kunnen onze eigen broek wel ophalen alleen moet dan niemand zich gaan bemoeien met welke broek wij aantrekken.

 • masmas

  het komt er gewoon op neer dat er iets op papier moet staan. Wat er werkelijk gebruikt wordt is iets totaal anders dan dat vodje papier dat de controleur in handen krijgt veronderstel ik.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.