Home

Nieuws 436 x bekeken

Woudastoomgemaal moet weer uitkomst bieden

Voor de tweede keer in iets meer dan een maand stelt het Wetterskip Fryslân het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking.

Vandaag zal in de loop van de morgen het gemaal gaan draaien. Voor de kerst moest het oude stoomgemaal al uitkomst bieden bij het spuien van overtollig water. Het gemaal uit 1920 staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De reden dat het gemaal opnieuw in actie moeten komen is de verwachte hoge waterstand op de Waddenzee. Om het gebrek aan noodzakelijke spuicapaciteit te compenseren, zet het waterschap het Woudagemaal daarom in. Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt. De verwachting is dat het gemaal drie tot vijf dagen in bedrijf zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.