Home

Nieuws 21 reactieslaatste update:8 jan 2013

WUR: emissienorm mest mogelijk achterhaald

Wageningen – De huidige emissienormen voor mest zijn mogelijk achterhaald. Nieuw onderzoek van Wageningen UR moet aantonen of de ammoniakuitstoot van het bovengronds uitrijden van mest met behulp van bepaalde technieken, lager is dan tot nu werd aangenomen.

De WUR zegt over nieuwe wetenschappelijke inzichten te beschikken waaruit blijkt dat ammoniak bij het bovengronds uitrijden van drijfmest zich anders gedraagt dan tot nu toe werd aangenomen. De onderzoekers willen met behulp van nieuwe uitrijmethoden, meetmethoden en rekenmodellen opnieuw de ammoniakuitstoot van drijfmest onderzoeken. Op basis van de uitkomst van dat onderzoek kan worden bekeken of de huidige emissienormen achterhaald zijn of niet. Simon Vink van de WUR: “De resultaten van het onderzoek uitgevoerd door de WUR en in Zwitserland suggereren dat het uitrijden van drijfmest minder schadelijk voor het milieu is dan voorheen werd gedacht. De vraag is of deze uitkomsten aanleiding zijn om de emissie van ammoniak opnieuw te gaan onderzoeken. Dat gaan we nu uitzoeken.”

De komende weken gaat een groep onderzoekers een voorstel uitwerken en indienen bij het ministerie van EZ. Onderzoekers van de WUR hebben maandagmiddag hiertoe besloten. Uit onderzoek van mestdeskundige Egbert Lantinga blijkt dat bij bovengronds bemesten met behulp van bepaalde technieken veel minder ammoniak vrij komt dan tot nu toe werd aangenomen. Het ministerie zou inmiddels met interesse hebben gereageerd. Ook heeft het onderzoek de aandacht van diverse kamerleden.

De uitkomst van het onderzoek zou een bom leggen onder de verplichting van boeren om hun mest te injecteren. Volgens Vink is het absoluut niet zo dat boeren jarenlang nutteloos mest hebben geïnjecteerd. “Injecteren van mest heeft wel degelijk nut gehad om de ammoniakuitstoot te beperken. Echter nieuwe technieken kunnen een alternatief zijn. Dat willen we nader onderzoeken.”

Uit het onderzoek zou op te maken zijn dat de Nederlandse meetmethoden voor de ammoniakuitstoot van mest niet blijken te deugen. Het betreft een onderzoek van WUR-studente Ciska Nienhuis, uitgevoerd onder leiding van Lantinga. Nienhuis deed vorig jaar onderzoek bij Klaas Wolters, melkveehouder in Winsum (Gr). Hij werkt met een bemester die drijfmest uitrijdt en in de dezelfde werkgang water meegeeft.  Hierdoor is de emissie-uitstoot veel lager dan wanneer er drijfmest wordt uitgereden zonder toevoeging van water.

Laatste reacties

 • aajm1

  achterhaald !!!

 • minasblunders1

  Gut, dat zo'n emissienorm ook al met de tijd meegaat hè!

 • bluepowers

  Al die onnodig verstookte liters dieselolie. Is er weleens zo'n gestudeerde geweest die heeft onderzocht hoeveel extra CO2 uitstoot er is door dat bemesten in de grond.

 • ACB

  He de natuur he ( volgens mij de wetenschapper ter wereld ) Mest onder de zode ( Heb je wel eens een schaap of een geit,konijn,hond,kip,en een koe onder de zode zien scheiten. Al die zooi van injecteren ( geldklopperrij) .

 • Bison

  Nee toch!!,moeten ze nou toch toe gaan geven dat de natuur het altijd al bij het rechte eind had!

 • agratax2

  De stikstof emissie bij bovengronds uitrijden is niet gebaseerd op onderzoek maar zoals de heren nu toegeven op >aannames<. ze hadden kunnen weten dat aannames valkuilen zijn. Dat de onderzoekers zich vergissen, kan gebeuren, maar dat Den Haag zijn wetgeving op aannames baseert is van de gekke. Hiermee maakt de politiek zich toch wel erg ongeloofwaardig.

 • aarthamstra1

  Hoe zit het nu?? is heel de Wereld gek!! en weet Holland het beter gaan ze het wiel uit vinden??. Welk wiel?? dat 6 kantige ding!!!........... Rustig blijven!! ... Wij Hollanders hebben daar voor onze eigen Boerenbedrogorganisaties (Z)LTO gefinancieerd door RABO.
  zeg maar de cooperatieve gedachte ,Dat is het idee. Wat kan ons nu gebeuren
  geef ze nog een jaar of 10 .een 100 miljoen en we zien wel.

 • W Geverink

  Moet je nagaan! Gisteren nog waren wij met bovengronds uitrijden ouderwets, en vandaag zijn we met bovengronds uitrijden modern en bij de tijd.

 • minasblunders1

  Bison, jij noemt het de natuur die het bij het rechte eind heeft. Ik noem het de praktijk. In Wageningen denkt men dat als theorie en praktijk niet met elkaar overeen komen, dat dan de praktijk fout is. De theorie klopt nl. ááááááltijd!!

 • Ishtar

  Dat gaat Aalt D. nooit weggeven, immers zijn reputatie staat op het spel.
  En samen met Aalt D (de visionair), gaan er meer reputaties sneuvelen.
  Dus nee, morgen is er een mooie uitleg van een voorlichter met een paar euro in de zakken en life goes on.
  Zeg ,laatst ging LTO toch ook op hoge voeten praten bij AH op kantoor over de 2% korting?
  Boeren, al iets gehoord van de uitslag van haar eigen top bestuurders?
  Of mag de achterban de epic fail van haar eigen bestuurders niet weten?

 • vleesvarkenshouder

  Eerst weer onderzoeken? Moet de WUR weer geld verdienen. Volgens mij gewoon duidelijk; per direct beleid aanpassen!

 • poldes

  De mestwet moest er komen zo,n 30 jaren geleden.
  Het stonk op het platteland en dat werd s,avonds op de tv met journaal en actualiteitprogramma,s zichtbaar door iedere keer maar weer een gierton in actie af te spelen.
  Daar werden dan de toppen van stervende bomen in de bossen aan gekopeld en vertoond;zodat voor ieder kijker wel duidelijk moest zijn waar de zure regen vandaan kwam.
  Hierdoor heeft men op basis van aannamen een wet gemaakt die eens en voor altijd de dierlijke mest veroordeelde.
  Doordat nu maar ook toen ,,de landbouwers'geen goede of sterk genoege stem hadden tegen de echte veroorzakers van ZURE REGEN is het zo gekomen.
  Laat ons dit voor eens en altijd een les zijn,dat al wat onze kant op komt niet of slecht onderbouwt of op waarheid berust.

 • josrodenburg

  misschien wil Aalt D een paar centen hebben dat heb ik liever dan weer een jaar met bemester werken, hoop snel dat we legaal kunnen sproeien. de slijptol legt al klaar om dat gruwelijke apparaat er af te slijpen!!

 • agratax2

  @poldes. Heb jij ooit de vlierstruik gezien die groeide op de strontbult ja zelfs in de strontsilo? Ik heb ze zien groeien maar nooit op de TV want dan was de mesttank met spreidplaat overvleugeld en helaas dat paste de politiek maar ook de industrie niet. Beelden van dooie bomen waren er genoeg uit e bruinkool gebieden en niemand ziet het verschil tussen een dode boom op de Veluwe of op het terrein van RWE in Duitsland waar de bruinkool nog met treinladingen wordt verstookt om onze groene stroom te produceren.

 • Klaas Hoogendoorn

  Iedereen die de mest in de grond stop is zijn eigen bodem aan het verknallen.
  En koe schijt er ook niet voor niks op.
  En dan nog twijfelen aan en onderzoek van en student onder leiding van en onderzoeker van WUR terwijl de huidige bemesting methode op aannames is gebaseerd

 • politiek

  Ishar ,# 10 , inderdaad er staat veel meer op het spel als wel of niet injecteren. Dat vind de heer Aalt D. maar bijzaak. Zijn reputatie. Zijn inkomen. Aalt gaat zijn uiterste best doen om alles wat te verdoezelen.
  En de LTO, ja ik vraag me zo vaak af of die bestuurders elkaar ook niet vaak wat eer toeschuiven met de daaraan verbonden euro,s.
  Om nou iets op te noemen dat ze direct strijden voor de achteran, de boerengezinsbedrijven kan ik helaas ook niet.
  Mogelijk dat ze winst zien om de achterban nog vaster te koppelen aan die grote mega-agro-bulk cultuur.

 • Klaas Hoogendoorn

  De lto is geen agrarisch stands organisatie meer ze lopen met alle winden mee alleen de agrariër vergeten ze dat blijkt wel weer nu met dat ganzen akkoord lijkt nergens op ze kletsen altijd windt mee tegenwind hebben de lui en hekel aan

 • gifsoja.nl

  Hadden boer Kok en vele anderen gewoon gelijk. Natuurlijk! Tijd voor ander beleid. Eindelijk! Mooi moment ook om op te houden met die import van bodemvruchtbaarheid uit Zuid-Amerika, dan hebben we geen mestprobleem meer. Weg met die roundup ready GGO soja vol roundup residu, helemaal niet goed voor je dieren.

 • ruben1979

  @Ishar, het was niet Lto maar de NVV die bij Jumbo aan tafel ging.

 • politiek

  @ruben1979
  Ik denk dat LTO meer bij AH aan de ronde tavel probeerde te zitten met inspraak over die 2 % leveringskorting.
  NVV probeerde inspraak te hebben bij JUMBO over de 1,25 % leveringskorting .
  Ik denk dat beiden niets bereikt hebben voor de agrarische sector.
  Ze kregen een ???? ze deden een plas , en het bleef zoals het was.
  Ofwel de korting gaat gewoon door.

 • koestal

  injecteren is verplicht gesteld,gebaseerd op aannames van de linkse milieulobby en daarom gemanipuleerd

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.