Home

Nieuws 2058 x bekeken 2 reacties

‘Vlakke verkopen trekkers in 2013’

Nieuwegein – De Federatie Agrotechniek verwacht dat in 2013 zo’n 3.000 trekkers worden verkocht, net zoveel als in 2012.

De vraag naar machines neemt vanuit de melkveehouderij waarschijnlijk wel wat af vanwege druk op marges, maar dit wordt gecompenseerd door een grotere vraag naar zwaar materieel vanuit de akkerbouw.

Branchemanager Theo Vulink spreekt van een 'voorzichtige markt'. In de laatste tien jaar werd gemiddeld 3.500 machines per jaar afgezet. In 2007 en 2008 piekte de branche met verkopen boven de 4.000 stuks, maar in 2009 en 2010 daalden de aantallen tot respectievelijk 2.985 en 2.782 machines. Na een korte opleving in 2011, toen bijna 3.400 machines werden verkocht, 'normaliseert' de markt, aldus Vulink.
Het blijven volgens Vulink wel lastige tijden voor de verkoop aangezien financieringsproblemen door de hele keten heen sijpelen. “De boer betaalt later, dan de dealer en de importeur tenslotte krijgt de fabrikant later uitbetaald. Op termijn is dat zorgwekkend maar vooralsnog wordt er professioneel mee omgegaan.”
Dealers en importeurs snijden in de kosten door voorraadbeheer anders te organiseren. Soms kiezen partijen zaken te doen met minder maar wel grotere, professionele dealers die dan op hun beurs de wat kleinere dealers mede aansturen. “Ik verwacht dat deze ontwikkeling autonoom van de economische situatie in de branche door zal zetten.”

Laatste reacties

  • el

    Als je de verkoop wil stimuleren moeten ze de prijs laten zakken.

  • joannes

    Nog even we kopen die trekkers via internet na een virtuele test en een werkelijke bij een testbedrijf. Dan kunnen die dealers hun deuren sluiten voor die 3000 trekkers. Een beetje auto bedrijf verkoopt 60 auto´s per week of 3000 auto´s per jaar, nu zijn er teveel dealers die er teveel tussen moeten leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.