Home

Nieuws 874 x bekeken 1 reactie

Vertrouwensloket moet signalen snel oppikken

Zwolle - Dreigende dierverwaarlozing in de veehouderij moet in een nog vroeger stadium worden gesignaleerd. Het vernieuwde Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren wil meer accent leggen op het voorkomen van problemen.

Jan Veling van het vertrouwensloket zegt dat erfbetreders vaak in een vroeg stadium al zien dat er problemen dreigen op een bedrijf. Dat is op een moment dat er op het gebied van dierenwelzijn nog geen misstanden zijn. "Als het zover is, komen wij niet meer in actie", zegt Veling. "Dan moeten we de mensen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit inzetten."

De erfbetreders worden de ogen en oren van het vertrouwensloket. Dan gaat het om buitendienstmedewerkers van voerleveranciers, zuivelbedrijven, dierenartsen en de bedrijfsverzorging. Als ze afwijkende situaties tegen komen, kunnen ze daar in een vroeg stadium al melding van maken.

Doel is om te voorkomen dat er dierverwaarlozing ontstaat. "Dierverwaarlozing bij landbouwhuisdieren is onacceptabel", vindt Veling.

Het vertrouwensloket gaat na een melding in gesprek met de betrokken ondernemer. Daarbij krijgt de ondernemer hulp bij het zoeken en vinden van professionele ondersteuning. Dat kan liggen op het psychosociale vlak, maar ook op terreinen die te maken hebben met de bedrijfsvoering.

Het vertrouwensloket gaat boeren niet langdurig begeleiden. Doel is dat de boer zelf de zaken op orde krijgt en daarbij eventueel ondersteuning krijgt van iemand uit zijn omgeving. Het twee personen tellende vertrouwensteam zal daarvoor in korte tijd de boer helpen de juiste stappen te zetten.

Het vernieuwde loket is een vervolg op de afspraken die daarover in juli van het vorig jaar zijn gemaakt. De betrokken partijen zijn LTO Nederland, de productschappen Zuivel en Vee en Vlees, het ministerie van Economische Zaken en de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Eén reactie

  • harwil

    Het begrip ,,Vertrouwensteam'' veeverwaarlozing bestaat al veel langer. Of het nu als ,,loket'' beter gaat functioneren hoop ik van harte. Voor de vaak grote sociaal-maatschappelijke problemen die bij veeverwaarlozing spelen zijn wij als vrijwilligers van de Stichting Zorg om boer en tuinder vaak onmisbaar. Dus erfbetreders vergeet ons niet! Harry Nijhuis

Of registreer je om te kunnen reageren.