Home

Nieuws 4011 x bekeken 11 reacties

VVD: boeren niet korten bij ontbreken gewasbeschermingsplan

Den Haag – VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat boeren niet gekort mogen worden op hun inkomenssteun als ze geen gewasbeschermingsplan hebben.

Aanleiding hiervoor is dat oud-staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vorig jaar heeft toegezegd het gebruik van het gewasbeschermingsplan te onderzoeken in samenwerking met de sector. Lodders vindt dat het niet hebben van een gewasbeschermingsplan moet worden gezien als een ‘herstelbare overtreding’, zolang er overleg is tussen het ministerie en de sector over het aanpassen van het gewasbeschermingsplan. Ze vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw via Kamervragen om boeren niet 3 procent te korten op hun inkomenstoeslag als ze geen gewasbeschermingsplan hebben. De NVWA controleert hierop, in opdracht van de Europese Commissie.

VVD heeft veel kritiek op het gewasbeschermingsplan, omdat het om een theoretisch plan gaat. “Het opstellen van een gewasbeschermingsplan in de winter is onlogisch, aangezien de inzet en de hoeveelheid van  gewasbeschermingsmiddelen pas kan worden bepaald in het groeiseizoen, afhankelijk van het weer en andere factoren“, vindt Lodders.  Ze pleit ervoor het gewasbeschermingsplan te schrappen, omdat dit in lijn is met het regeerakkoord waarin staat dat er administratieve lastenverlichting moet komen.

Laatste reacties

 • huisverkoop

  Eindelijk iemand die iets verstandig zegt.
  Wie heeft dat nou uitgevonden zoiets onbenulligs

 • anton1937

  De VVD is zelf voor de uitvoering van het gewasbeschermingsplan, nu wil men terugkrabbelen, dat kan natuurlijk niet meer bij de geliefkoosde coalitie - partner de PVDA. Samen een nachtje slapen kan wel eens helpen !, of dat dit in dit geval lukt valt te betwijfelen.

 • fklok28

  Inderdaad eindelijk iemand die verstandig is. Het zou wel gemakkelijk zijn als je in de winter al kunt zien wat voor weer het 's zomers bv in juni wordt.Dan kun je daar alvast rekening mee houden.Maar zo werkt het natuurlijk niet en daarom is het ook onzinnig om van mensen te verlangen dat ze vooruit kunnen zien welke middelen ze gaan gebruiken. Bovendien zijn de middelen zo duur dat er goed over is nagedacht wanneer er beslist wordt om te spuiten.

 • Mels

  fklok28,ik wil dat laatste nog wel eens in twijfel trekken.Er wordt vaak naar advies gespoten terwijl ervaring veel kan doen.Advies is vaak hoger gedoseerd want de adviseur wil niet misschieten.Daar kun je nog veel winst behalen.

 • info36

  Gewasbeschermingsplan? Wat een gekleuter allemaal!
  Al die onzin afschaffen.

 • leeuwtje

  Ik gebruik geen gewasbeschermingsmiddelen, moet een plan maken, heb ik die niet wordt ik 3 procent gekort hoe krom kan je het maken !

 • awknop

  Wellicht is de verplichting om een gewasbeschermingsplan te hebben of zijn de eisen die die aan dat plan gesteld worden niet goed. Dat moet dan veranderd worden. Het is echter niet zinvol om een wet aan te nemen en dan vervolgens bij het eerste zuchtje tegenwind de handhaving te staken. Het is een herstelbare overtreding. Maak dan afspraken over het herstellen en leg een dwangsom op om te zorgen dat het herstel plaatvind. Anders wordt dit weer één van de honderden wetten en regels in Nederland die niet gehandhaafd wordt en dus afgeschaft zouden kunnen worden. Er zou eens drastisch gesnoeid moeten worden in de wetten en regels. Het doel moet zijn dat je alleen regels overhoud die je echt relevant vindt. Die regels moeten dan wel gehandhaafd worden.

 • Elevage

  juist awknop@, als we nu eens alle onzin regels eruit gooien en de boeren gewoon hun werk laten doen!
  Ben ondertussen meer tijd kwijt met het invullen en naleven van al die flauwekul, dan dat je daadwerkelijk op de boerderij aan het werk bent.
  Teveel tegels gemaakt door ambtenaren die nog nooit achter hun bureau vandaan zijn gekomen, hele diepe zucht....

 • koestal

  als er maar weer iets op papier staat ,lang leve de ambtenarij,zo houden er weer meer ambtenaren werk

 • koestal

  Ik kreeg ook weer bericht van CBS of ik vrijwillig wilde opgeven alle percelen gras die ik komend seizoen wilde maaien,lk bedank er voor ,die ambtenaren een dik salaris en ik mij wat voor hun uitsloven voor nop,al die rapporten die zij maken belanden toch weer in een la

 • politiek

  Het zal Helma Lodders sieren als ze kritisch is , of zal worden naar haar achterban. Er liggen namenlijk grote uitdagingen. Natuurlijk is dat moeilijk. Maar nu bereikt ze ook niets , sterker nog , ze wordt zodadelijk gewoon niet meer serieus genomen.
  Maar nu inhoudelijk. De inkomenssteun staat terecht ter discussie. Sterker nog , is men al niet failliet als boer , zonder die inkomenssteun.
  Dat was o.a. onderwerp van debat met PvdD en LTO voorzitter 28 februari. Dan gaat het over de 100 % inkomenssteun. ! en dus niet over die 3 % korting op die inkomenssteun. ! Waarom heeft men die inkomenssteun nodig . ? Is er momenteel wel de juiste margeverdeling , producent-handel-supermarkt- consument. Genoemd werden marges van ongeveer 0 % ( boer ) + 8 % ( handel ) +15 % ( supermarkt ) En uiteraard kan je de consument vragen meer te betalen als handel en supermarkt de huidige winsten willen behouden ten gunste van de boer. ! Een eerlijke winstverdeling of margeverdeling dus. !
  Dat is een discussie/overleg over die 100% en dus NIET over die 3 % van die 100% inkomenssteun.
  Helma , er ligt nog een zeer grote uitdaging voor je. !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.