Home

Nieuws 2336 x bekeken 12 reactieslaatste update:3 jan 2013

'Turbulent jaar voor diervoederindustrie'

Rotterdam - Het wordt een turbulent jaar voor de diervoederindustrie en daarmee voor de hele veehouderijketen. Dat verwacht directeur Henk Flipsen van brancheorganisatie Nevedi.

De beschikbaarheid van voldoende duurzame en betaalbare grondstoffen is volgens Flipsen onzeker.

De grondstoffenmarkt blijft volgens Flipsen sterk in beweging. Ook dit jaar stegen en daalden prijzen voor graan en soja soms extreem. Veevoerconcerns als Forfarmers en Agrifirm spelen daarop in door risicomanagement te vergroten.
"Ik verwacht de nodige fusies tussen veevoerderbedrijven. In 2013 zal duidelijk moeten gaan worden hoe we in de toekomst binnen de keten verder gaan samenwerken.”

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Dat wordt dus een groot probleem voor de veehouders aangaande de kwaliteit.De afgelopen jaren is er al een groot verschil gebleken kwa kwaliteit tussen diverse aanbieders.Het zal er dus niet beter op worden.Het enige dat de mengboeren wel menen dat ze moeten is een gelikt magazine- achtig blad verspreiden waar alleen gladde prietpraat en andere comerciele onzin in staat.
  De toonzetting is vaak alsof het alleen door domme boeren gelezen wordt die bv elk jaar weer opnieuw moeten lezen hoe er weer op de aankomende hittestress gereageerd moet worden! Domme boeren zijn er allang geen meer dus de bladen verdwijnen hier ongeopend bij het oud papier!

 • jp.bierema

  Rustig, rustig , het is nog maar 2 januari !

  Ik hoop trouwens dat we niet te veel fusies krijgen, want mijn motto is: Hoe kleiner de voerfabriek, hoe hoger mijn opbrengstpiek.
  Er is ook een hele grote cooperatie die dit jaar heel veel plaatselijke toko's dicht gaat gooien. Hoe zou dat nou kunnen?
  Allemaal Happy Year!!!

 • politiek

  Dat het ,,voer,, (te) duur is voor de agrarische veehouderijsector is al langer bekend ! . Dat ziet de heer Henk Flipsen ( Nevedi) als business. Tevens het verwaarden van afvalproducten uit de gehele wereld om er in Nederland mega-bulk-vlees van te maken ! . Ook dat is is business. Moeilijker kun je dan nog spreken van duurzame voeders. De afvalstromen worden verwaard voor ongeveer de graanprijzen min 10 % van de voederwaarde . ! Inkoop vaak voor de laadprijs/opruimprijs of je krijgt geld toe ! . Netto bevat veevoeders vaak nog maar vaak ongeveeer 50 % uit granen ! De rest zijn afvalstromen. Zeer beslist zijn dat geen duurzame voeders. Nevedi WEIGERD hierover te overleggen. Enkel naar de grote voederfabrieken, ( leden) wil men in overleg met/over deze business. Ofwel hoe kun je het beste afval verwaarden in de Nederlandse veehouderij.

 • groot7731

  @politiek, beetje kort door de bocht! Afval, of beter gezegd bijproducten opwaarderen naar veevoeders is ook duurzaam. Naar de veehouderij waar u naar toe wil, is ook voltooid verleden tijd. Ik weet nog dat dat paar zeugen bij mijn opa 50 jaar geleden van alles te vreten kregen, van bagger uit de afvoersloot tot dode kippen toe. Is dat uw ideaalbeeld?

 • politiek

  Beste groot7731,

  Ik heb niet gezegd bijproducten ! , ik heb bewust vermeld afvalproducten ! .
  Inderdaad denk ik dat die varkentjes van uw opa het nog goed hadden ! .

 • el

  Varkens van toen hadden nog natuurlijke weerstand tegen ziektes.

 • politiek

  Beste el

  Klopt, nu zij het ( die varkens) ,,watjes,, geworden , gevoerd met afval van de gehele wereld , zonder weerstand , waar inderdaad weer voor meerdere euro,s voor/tegen ziektes geent moet worden ! .

 • jan4072

  @politiek @ el,
  Jullie hebben gelijk. Maar julie meten de dieren ook menselijke waarden aan. Nauwelijks geboren worden babies al geent en dat gaat het hele leven door. Waarom mogen we de dieren niet enten om ze gezond te houden? Zonder enten wordt wel overal geprobeerd en daarvoor heb je een steriele ziekte kiem vrije omgeving nodig. Megastallen met luchtwassers enz. maar daar ben je ook tegen. Als je de varkens modder wilt geven om weerstand op te bouwen moet je zelf ook stoppen met (af)wassen. Spaart ook mileu.

 • kleitokkers

  @politiek en @el de gemiddelde uitval per kg groei/big was vroeger veel hoger.
  en waar het lager was, was een reden voor maar daar mogen we niet over spreken toch politiek

 • W Geverink

  Vroeger had je nog eens sterke varkens… Valt wel mee. Een hoop varkens kwamen uit tomen waarvan de helft of meer bv dood was gegaan door een simpele E colie diaree. Varkens gingen zomaar dood of werden geruimd door MKZ. De James Harriot reeks geeft een heel goed beeld van de machteloosheid en onwetendheid van boeren en dierenartsen in het voorkomen van ziekte en/of sterfte van hun vee. Zo best was het vroeger niet Op mijn zeugenbedrijf kwam de dierenarts een keer in de zes weken voor een visite en er was gewoonlijk niks aan de hand. Door de hoge gezondheids status enten we de zeugen voor Parvo en vlekziekte en de biggen werden op 23 kg geent voor vlekziekte. De sterfte was moeiteloos heel laag

 • drikhend

  Beste Politiek hoe je het ook wendt of keert bij u en velen is het nooit goed . Afval van het ene product is de grondstof voor een ander product . En als een product geen waarde heeft gaat men er echt niet de wereld mee rond sjouwen . Alleen de keuze van kopen en niet kopen kan van invloed zijn van de prijs van granen ,soja , raapschroot ,palmpit ,enz. En dit dan in relatie met de voederwaarde die u stelt . In feite zijn dit producten die voor diervoer nog hoogwaardig zijn . want zijn meestal rest producten van de menselijke voedsel keten . Als deze granen vervangen is dit goed voor de armere mensen in de wereld . Want velen stellen dat de varkens de granen op eten en zo andere mensen weinig of niets te eten hebben . Als dit waar is dan is wat er nu gebeurt een goede zaak vervang zoveel mogelijk granen . En maak van rest producten hoog waardig voedsel via de veehouderij . U schopt overal tegen maar al deze rest producten zijn voor groot deel indirect menselijke voeding van hoge waarde .En dragen daardoor bij aan honger bestrijding .En volgens mij zijn kleine mengvoederbedrijven veel kundiger en beter bezig dan u suggereert . Maar neem de boer en de kleine man of vrouw maar op de korrel . Bij de grote moet je oppassen want anders kun je je advocaat gaan bellen .

 • politiek

  Beste Drikhend

  NEVEDI heb ik aangegeven weigerd om hier transparant in te zijn. Dat is echt geen boer zoals je aangeeft. Die boeren zijn juist wel slachtoffer van die criminaliteiten om afval als voer te verkopen. Nevedi zou er juist op toe moeten zien dat dergelijke praktijken niet kunnen plaatsvinden. Afval als voer verkopen ! . Jarenlange praktijken ! Alles de dofpot in . !
  Drikhend , nogmaals ik heb het niet over restproducten. Ik heb het over pure afval die vermengt, vermalen en/of versnippert wordt in diervoeders in Nederland. !
  Moet ik overigens nu bang worden nu u ook al met dreigementen begint ? Ik heb daar echt geen advocaat voor nodig om dat te weerleggen.
  Overigens heb ik u uitgenodigd om de feiten te komen inzien. ! ( op een ander lijntje)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.