Home

Nieuws 1 reactie

Studie: verbod neonicotinoiden schaadt economie

Brussel - Een algeheel verbod op het gebruik van neonicotinoiden in de land- en tuinbouw zou in Europa 50.000 banen kunnen kosten.

Dat staat in een onderzoek dat is betaald door Bayer CropScience en Syngenta en tot stand gekomen met steun van de Europese organisatie voor gewasbescherming (ECPA), de overkoepelende landbouworganisatie Copa-Cogeca en de Europese zaadindustrie (ESA).

Van neonicotinoiden wordt verondersteld dat ze een negatief effect kunnen hebben op bijenpopulaties. De Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa doet daar onderzoek naar. In verschillende wetenschappelijke publicaties in het afgelopen jaar is geschreven over de mogelijke gevolgen voor bijen.

Volgens het nu gepubliceerde onderzoek zijn de bestrijdingsmiddelen essentieel voor een groot aantal Europese teelten. Duitse koolzaadtelers zijn bijvoorbeeld voor een groot deel afhankelijk van de middelen om hun concurrentiepositie op de Europese markt te behouden. Ook Spaanse zonnebloemtelers gebruiken het middel.

Eén reactie

  • Leo van Malsen

    Wat kost het als er straks onvoldoende bestuivers zijn voor andere gewassen?

    Ik ben zelf imker en heb dus ook veel last van de jaarlijkse wintersterfte. daarmee zeg ik niet dat dit komt door neonicotinoiden, het zal er wel mee aan bijdragen. De studie's hierover geven daarover verschillende uitkomsten. Het onderzoek in NL wordt door imkers en anderen in twijfel getrokken omdat de opdrachtgever een producent zou zijn. In andere EU landen komt de stof minder positief uit het rapport....

    Overigens, ik denk dat als we meer drachtplanten (stuifmeelproduceerders) in bermen en langs oevers zouden hebben we alweer een behoorlijke correctie de goede kant op zouden geven....

Of registreer je om te kunnen reageren.