Home

Nieuws 8 reacties

‘Sluitende afspraken over prijs van duurzaamheid’

Den Haag – Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers van regeringspartij PvdA zegt zich in het nog verse jaar in te willen zetten voor verbetering van de positie van de primaire producent en dan wel met behulp van een anders werkende NMa.

Ambtgenoot Jaco Geurts van het CDA wil ook dat in 2013 sluitende afspraken over de prijs van duurzaamheid worden gemaakt.

Dikkers: “de sector heeft het afgelopen jaar goed gepresteerd, blijkt uit de cijfers van het LEI. Hopelijk zet dat door.” Voorwaarde is dat de machtsverhoudingen eerlijker worden, aldus Dikkers. “Bij de begrotingsbehandeling later deze maand ga ik voorstellen voor een verandering van de NMa aan staatssecretaris Dijksma voorleggen.” De NMa heeft nu louter als doel de consument te beschermen tegen machtsmisbruik van aanbieders.
Ook onderschrijft Dikkers het rapport van de Sociaal Economische Raad over maatschappelijk verantwoord ondernemen: je moet de gehele keten verantwoordelijk maken voor elke schakel in de keten. Een supermarkt moet niet willen stunten met kiloknallers (een reclameterm van supermarktketen C1000, red.) want daarmee wordt de positie van de boer oneigenlijk onder druk gezet.”
Geurts (CDA): “in Brussel wordt een gedragscode voor supermarkten ontwikkeld, maar de onderhandelingen daarover liggen stil. Ik pleit er daarom voor dit op nationaal niveau op te pakken en daar dan meteen ook andere retailers zoals Hema en Blokker bij te betrekken. Want we kunnen niet op dezelfde weg blijven doorgaan; excessen zoals de 2 procent korting van Albert Heijn moeten worden voorkomen.”
En als een code niet op vrijwillige basis tot stand komt, aldus voormalig varkenshouder Geurts, “moet het maar verplicht vrijwillig.” Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van de supermarktbranche, zegt te werken aan nieuwe inkoopeisen voor vlees, maar wil nog niets kwijt over hoe eventuele hogere productiekosten worden betaald.

Den Haag – Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) zegt zich in het nog verse jaar in te willen zetten voor verbetering van de positie van de primaire producent en dan wel met behulp van een anders werkende mededingingsautoriteit NMA. Ambtgenoot Jaco Geurts van het CDA wil ook dat in 2013 sluitende afspraken over de prijs van duurzaamheid worden gemaakt.
Dikkers: ”De sector heeft het afgelopen jaar goed gepresteerd, blijkt uit de cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI. Hopelijk zet dat door.” Voorwaarde is dat de machtsverhoudingen eerlijker worden, aldus Dikkers. ”Bij de begrotingsbehandeling later deze maand ga ik voorstellen voor een verandering van de NMA aan staatssecretaris Dijksma voorleggen.” De NMA heeft nu louter als doel de consument te beschermen tegen machtsmisbruik van aanbieders.
Ook onderschrijft Dikkers het rapport van de Sociaal Economische Raad over maatschappelijk verantwoord ondernemen: je moet de gehele keten verantwoordelijk maken voor elke schakel in de keten. Een supermarkt moet niet willen stunten met kiloknallers, want daarmee wordt de positie van de boer oneigenlijk onder druk gezet.”
Geurts: ”In Brussel wordt een gedragscode voor supermarkten ontwikkeld, maar de onderhandelingen daarover liggen stil. Ik pleit er daarom voor dit op nationaal niveau op te pakken en daar dan meteen ook andere retailers zoals Hema en Blokker bij te betrekken. Want we kunnen niet op dezelfde weg blijven doorgaan; excessen zoals de 2 procent korting van Albert Heijn moeten worden voorkomen.”
En als een code niet op vrijwillige basis tot stand komt, aldus voormalig varkenshouder Geurts, ”moet het maar verplicht vrijwillig.” Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van de supermarktbranche, zegt te werken aan nieuwe inkoopeisen voor vlees, maar wil nog niets kwijt over hoe eventuele hogere productiekosten worden betaald.

Laatste reacties

 • Mozes

  Je zou bijna gaan denken dat met de PvdA wel positief zaken te doen zijn.

 • Mozes

  Het lijkt erop dat in de politiek een groeiend besef bestaat dat het koopgedrag bepaalt hoe voedsel geproduceerd wordt. Dat boeren alleen duurzaam kunnen produceren als in de markt ook duurzaam wordt gekocht. Een punt waar ik het afgelopen jaar zo vaak op gewezen heb.

 • joannes

  Eindelijk wordt men wakker daar in Den Haag! Men praat over de macht van de Supermarkten die denken in het belang van de consument te handelen met de : laagste prijs. Onzin natuurlijk en dat bewijst Wakker Dier. Die gaan voor het voorkomen van vermeend dierenleed en supermarkten volgen onder de negatieve aandacht. Wanneer de Politiek wijs is, gaan ze zich eens in de productie, kwaliteit en de duurzaamheid van de Nederlandse agro verdiepen in relatie tot de concurrentie en .... in relatie tot de partijen die er aan verdienen in de keten. En... daarbij zou ik ook de ¨macht¨ betrekken. Zoals het nu gaat is de agro degene die al jaren genoegen moet nemen met marginale marges terwijl al die andere bepalen. De boer moet al jaren met het minste genoegen nemen!

 • Willem1977

  Begin eerst eens met een verplichting van een maximum betalingtermijn van 30 dgn voor geleverde goederen aan supermarkt, ipv 90-120 dgn wat nu gebruikelijk is, in nl en DLverkeren we in de luxe positie dat slachterijen dit voor financieren, in veel andere eu landen is dit heel anders.
  Nu niet te veel zeuren over meer betalen, wat heb je daaraan als dat 120 dgn onderweg is?? Nog meer financieringsruimte hebben slachterijen nodig. Bij minder financieringslasten kunnen marges ook in slachterijen worden verbeterd en komt er meer vraag naar varkens in NL.

 • trekker123

  De partij van de arbeid voor het eerlijke verhaal. Een eerlijke prijs en de winst eerlijk verdelen. Gaat helaas niet gebeuren. De consument wordt beschermd, de producent niet. Die wordt geacht voor zichzelf te kunnen zorgen. Daar ben je ondernemer voor. Vervolgens heeft een boer niks te vertellen. Wat hij krijgt voor zijn product staat op de afrekening. Waarom zou je als afnemer meer gaan betalen als de levering toch gewoon doorgaat?

 • politiek

  CDA , Tweede kamerlid Jaco Geurts had beter tijdens zijn NVV bestuursperiode op kunnen komen voor gedragscode,s en al zeker voor Europese Wetgeving voedselveiligheid. Dofpotmodules waren ook bij hem strategie. Nu als kamerlid kan hij zich beroepen op zwijgplicht ! Om dan nu wat te gaan discussieren over duurzaam is wel wat dubbel. !
  Dubbele agenda,s is overigens niet vreemd voor het CDA.
  Dat zal ik later nog wel toelichten.

 • Mozes

  Je mag het nu ook wel meteen toelichten, politiek. Wordt je eindelijk eens een klein beetje transparant.

 • leo,s vriend

  Mozes,Dat kan niet hij bereid zich voor op de schokkende onthullingen die hij half januari heeft beloofd te doen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.