Home

Nieuws 956 x bekeken 3 reacties

Slecht weer zadelt Britse boer op met miljardentekort

Londen - Het slechte weer van het afgelopen jaar heeft de Britse boeren opgezadeld met een financieel gat van bijna 1,6 miljard euro.

De regering in Londen moet daarom nog eens goed nadenken of het door haar voorgestane opheffen van de toeslagrechten wel zo’n goed idee is.
"Het hele landbouwbeleid moet op de helling", zegt voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union (NFU) in zijn nieuwjaarsboodschap. "Droogte in de belangrijkste productieregio's in de wereld is de belangrijkste reden voor de omhoog geschoten kosten van veevoer terwijl tegelijkertijd, in een scherp contrast, in eigen land de productie juist door een verregende zomer gevolgd door een veel te natte herfst en winter een enorme klap heeft gekregen. Wetenschappers op het gebied van klimaatverandering voorspellen al lang dat de landbouw door de opwarming van de aarde voor enorme uitdagingen komt te staan. 2012 heeft laten zien hoe veel extreem weer de boeren en de voedingsketen kan kosten." De NFU zelf berekent die schade voor de Britse boeren op een kleine 1,6 miljard euro, volgens Kendall 'een verbijsterend bedrag'.
De gevolgen van de klimaatverandering nopen volgens Kendall tot 'een nieuwe benadering van de landbouwpolitiek en de hele voedingsketen'. Hij denkt in de eerste plaats dat binnen die keten betere relaties en vooral het delen van de risico’s noodzakelijk zijn. Wat dat betreft vestigt de Engelse boerenbond haar hoop vooral op de ombudsman voor de supermarkten die dit jaar benoemd zal worden. "Verder zien we al bewijzen van positieve stappen door winkeliers om goede lange-termijn relaties met boeren op te bouwen." Kendall denkt echter dat ook de regering in Londen haar denken over de landbouw nog eens onder de loep zal moeten nemen. "In jaren zoals 2012 is het erg duidelijk dat de steun die boeren ontvangen vanuit het GLB voor velen een vitale reddingsboei is. Als die rechten omlaag moeten, dan moet dat ook evenredig over Europa verdeeld worden. Op dit moment vangt een Engelse melkveehouder op een bedrijf met 100 hectare al 20.000 euro per jaar minder dan zijn Deense of Nederlandse concurrent. Daar moet een eind aan komen."

Van belang is daarnaast vooral dat de Britse regering haar standpunt dat de toeslagrechten eigenlijk moeten verdwijnen intrekt. "Ik ben sterk van mening dat de waarschijnlijke uitkomst van die strategie een verdere discriminatie van de Engelse boer zal zijn. Die door ideologie gedreven benadering is uit de tijd gezien de toegenomen wisselvalligheid in de wereldwijde prijzen en het uitdagende klimaat in de wereld."

Laatste reacties

  • agratax2

    In 1956 een extreem natte zomer en 1976 een extreem warm en droge zomer hadden we nog nooit gehoord van Klimaatsverandering en zagen deze uitschieters als normale weerverschijnselen, die zich zo af en toe voordoen. Nu één extreem nat jaar en iedereen roept 'In de toekomst zullen we rekening moeten houden met extremen door KLIMAATSVERANDERING'. De landbouw staat voor grote uitdagingen vanwege klimaatsverandering, niemand durft te zeggen dat de grootste uitdaging wel eens het behoudt van flora en fauna kan zijn met de explosieve groei van het aantal mensen die daardoor geen ruimte laat voor wilde planten en dieren.

  • Mels

    ONDERNEMERSRISICO,daar kun je je tegen indekken door niet al je geld uit te geven aan oud ijzer en ongebreidelde groei maar te zorgen voor body in je financieen die je door een prijsdip of dit soort weer kunnen trekken.

  • barentsen

    Engeland en Europa ? Het blijft aanmodderen zogezegd .En dat ook in tijden van droogte .

Of registreer je om te kunnen reageren.