Home

Nieuws 2434 x bekeken

Siemens bouwt 48 windmolens in Noordoostpolder

Emmeloord – Siemens gaat 48 windturbines bouwen voor het Windpark Noordoostpolder. Daartoe hebben investeringscollectief Westermeerwind en elektronicabedrijf Siemens deze week een overeenkomst gesloten met een investeringswaarde van enkele honderden miljoenen euro’s.

Om welk bedrag het in precies gaat willen Westermeerwind en Siemens niet nader toelichten. Volgens een woordvoerder zit het ergens tussen de tweehonderd miljoen en een miljard.
De oprichters en directeuren van Westermeerwind zijn twee boeren uit Creil, Pieter Meulendijks en Tjitte de Groot. Zij zijn pioniers in de windsector. Het tweetal is mede-oprichter van de VWIJ (Vereniging Windenergie IJsselmeerpolders), in 1995 plaatsten ze de eerste 600 kW (0,6 MW) Tacke windturbines in Nederland op hun erven dichtbij het huidige windpark Noordoostpolder. In 1996 richtten zij Westermeerwind op om buitendijks in het IJsselmeer langs de Wester- en Noordermeerdijk, windpark Westermeerwind te ontwikkelen.
De 48 windturbines die Siemens gaat bouwen hebben een vermogen van 3 MW elk en zullen in drie rijen op 500 en 1100 meter in het water langs de dijken van de Noordoostpolder worden gebouwd. Daarnaast zal een transformatorstation aan de Westermeerdijk worden gerealiseerd. De eerste turbines zullen, naar verwachting, vanaf de tweede helft van 2015 energie aan het bestaande net gaan leveren. Het windpark wordt na oplevering voor een periode van vijftien jaar door Siemens onderhouden.
Voor inwoners van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Lemsterland wordt een participatiemodel ontwikkeld om hen te betrekken bij de opwekking van duurzame energie.
Het Windpark Westermeerwind is het buitendijkse gedeelte van Windpark Noordoostpolder, met 86 windturbines het grootste windpark van Nederland. De start van de bouw in het IJsselmeer, deels op Fries grondgebied in de gemeente Lemsterland (6 turbines), is gepland voor 2014 en de voorbereiding is al in volle gang.
De turbines zullen duurzame stroom gaan leveren aan zo’n 160.000 huishoudens. Met ruim 1,2 procent van de energievraag levert het gehele windpark Noordoostpolder een belangrijke bijdrage aan de kabinetsdoelstelling om in 2020 16 procent van de energievraag duurzaam op te wekken.
De bouw, de exploitatie en het onderhoud van het gehele Windpark Noordoostpolder zorgen direct en indirect voor de behoorlijk wat werkgelegenheid. Tijdens de bouwfase gaat het om ongeveer 300 arbeidsplaatsen. Na de realisatie levert het windpark ongeveer 100 permanente arbeidsplaatsen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.